Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy zmieniają swój styl życia. Planują większą aktywność ruchową, a także przechodzą na dietę z deficytem kalorycznym. Jednak dieta musi być dobrze zbilansowana, aby mimo efektu odchudzania dostarczać wystarczające ilości pierwiastków oraz witamin. Jeśli zastanawiasz się, jaki ser jest najzdrowszy, a przy okazji nie jest bardzo kaloryczny – zapraszamy do lektury naszego wpisu!

sery

Wybierając produkty do diety odchudzającej, kieruj się zdrowym składem, w tym brakiem konserwantów i małą ilością tłuszczu. Gdy sięgasz po nabiał w trakcie diety odchudzającej, sprawdź informacje na etykiecie z tyłu opakowania. Przeciwnie do przekonania, że wszystkie sery tuczą, niektóre mają naprawdę niską zawartość tłuszczu! Poznaj przykładowe gatunki serów, które nie zaskoczą Cię dużą kalorycznością.

Zastanawiasz się, jaki ser ma najmniej kalorii? Z pewnością będą to chude sery – twarogi i serki wiejskie, które mają niewiele kalorii, a za to dostarczają białko – bardzo istotne dla redukcji kilogramów. Najmniej kaloryczny ser to z pewnością ten w wersji light – o obniżonej zawartości tłuszczu.

Jeśli chcesz zadbać o linię, wybieraj sery, które z natury nie są tłuste. Oto nasze propozycje:

Ricotta

To świeży ser o delikatnym smaku. Lekka konsystencja sprawia, że jest idealnym serem do kremów deserowych oraz farszów w daniach wytrawnych. Ricotta uznawana jest za chudy ser, w swoim składzie procentowa zawartość tłuszczu waha się od 6% do 10%. Jeśli jesteś na diecie odchudzającej lub po prostu szukasz serów o niskiej zawartości tłuszczu to wybierz ser ricotta.

Harceńskie wianuszki

Oryginalny, niemiecki ser dojrzewający, półmiękki. Charakteryzuje się bardzo wyrazistym smakiem i zapachem. Ser harceński to pyszna, treściwa przekąska. Produkowany jest z mleka krowiego, pasteryzowanego. Dla osób na diecie odchudzającej najważniejsza jest bardzo mała zawartość tłuszczu, bowiem wynosi tylko 0,5%! Rzadko spotykana jest aż tak niska zawartość kaloryczna w kategorii serów.

Odkryj smak doskonałości z naszymi serami, idealnymi dla każdego, kto jest na diecie odchudzającej, ale nie chce rezygnować z przyjemności smakowych. Nasze produkty, wyselekcjonowane z myślą o zrównoważonej diecie, łączą w sobie bogactwo smaku z niską zawartością kalorii, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o linię. Od delikatnych i kremowych, po intensywne i aromatyczne – w naszej ofercie znajdziesz sery, które zachwycą Twoje podniebienie i pomogą Ci utrzymać zdrowy styl życia. Nie pozwól, aby dieta odchudzająca była wyzwaniem; pozwól sobie na małe przyjemności, które wniosą radość do Twojego codziennego menu. Wypróbuj nasze sery już dziś i przekonaj się, jak łatwo można połączyć smak z dobrym samopoczuciem!


Może zainteresują Cię także inne nasze wpisy:

Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?

Zdrowy deser z jogurtu greckiego – przepis

Czy nabiał jest zdrowy? Właściwości nabiału

Wielu z Was zadaje pytanie: “Czy nabiał jest zdrowy?”, dlatego śpieszymy z odpowiedzią! Nabiał jest niezbędny w dobrze zrównoważonej diecie każdego człowieka. Produkty nabiałowe dostarczają organizmowi potrzebne białko, wapń oraz witaminę D. Brak tych pierwiastków i witamin może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krwionośnego, mięśniowego i kostnego. Bez wątpienia brak nabiału w diecie może nam zaszkodzić, jeśli nie zastąpimy inaczej właściwości nabiału.

różne rodzaje nabiału

Nabiał jest dobrym źródłem wapnia

Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, ser i twaróg, są dobrym źródłem wapnia, który pomaga utrzymać gęstość kości. Przykładowo dorośli w wieku do 50 lat potrzebują 1000 miligramów (mg) wapnia dziennie.  Mała ilość wapnia może skutkować pogorszeniem zdrowia, w tym powodować  złamania kości.

Regularne spożycie nabiału

Ważną kwestią przy rozważaniu zdrowotnego wpływu na zdrowie jest zawartość tłuszczu. Według przedstawionych wyników badań w artykule Harvard Health Blog nabiał z normalną zawartością tłuszczu nie powoduje zwiększonego ryzyka chorób układu krwionośnego. Z jednym wyjątkiem, bowiem zwiększone spożycie mleka może powodować zaburzenia zdrowego układu sercowego. Jeśli jednak posiadasz podwyższony lipidogram warto sięgnąć po nabiał z obniżoną zwartością tłuszczu. W ten sposób możesz bez obawy sięgać po nabiał regularnie.

Zdrowy balans

W spożywaniu nabiału należy znaleźć złoty środek. Nadmierne używanie nabiału w diecie może powodować niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego należy odpowiednio kształtować swój jadłospis, aby nabiał stanowił źródło białka, wapnia oraz witaminy D, jednocześnie nie wpływając negatywnie na zbyt duże obciążenie tłuszczem. [1]

Ekologiczny nabiał

Ekologiczny nabiał o wysokiej jakości, walory odżywcze, a także brak użycia przy produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej przekonuje Polaków coraz wyraźniej. Porównując skład mleka ekologicznego ze składem mleka zwykłego, w mleku ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, natomiast wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E.

Temar to znana hurtownia nabiału, w ofercie której znajdziecie wiele serów, jogurtów oraz kozie i owcze mleko. Przykładowo jogurt typu greckiego Greek Style zawiera dużą ilość białka w porównaniu do klasycznego jogurtu naturalnego. Również w ofercie Temar znajdziecie nabiał BIO, które w swoich składach nie posiadają żadnych konserwantów oraz produkowane są zgodnie z najwyższymi normami ekologii. Mleko owcze i kozie są świetną alternatywą mleka krowiego, bowiem są łatwiejsze do strawienia oraz zawierają więcej białka. Mleko kozie polecane jest alergikom oraz osobom z problemami krążeniowymi.

Serdecznie zachęcamy do wypróbowania produktów z naszej oferty!

Źródła:

[1] https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849


Może zainteresują Cię inne nasze wpisy:

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Czym różni się jogurt grecki od naturalnego?

Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?

Holandia to europejski kraj ze wspaniałą historią serową. Wilgotne holenderskie pola są od wieków wykorzystywane do wypasu bydła, które daje wyjątkowej jakości mleko. Holandia obecnie jest jednym z liderów produkcji serów oraz zajmuje drugie miejsce pod względem eksportu serów na rynku. Sery holenderskie to w większości sery półtwarde, wytwarzane z mleka krowiego. Nowoczesne technologie wykorzystywane do produkcji serów holenderskich pozwalają konsumentom na całym świecie zapoznać się z ich wyjątkową jakością i smakiem.

ser gouda

Ser Gouda

Najbardziej znany ser holenderski, który zyskał uznanie na całym świecie. Nazwa sera pochodzi od holenderskiego miasta Gouda, położonego w prowincji Holandia Południowa. Tradycja produkcji sera w Gouda sięga XII wieku, co czyni go jedną z najstarszych odmian sera na świecie. Ser Gouda, znany ze swojej gładkiej i maślanej konsystencji, występuje w różnych smakach i odmianach. Wszechstronność sera Gouda w świecie kulinarnym sprawiła, że stał się niezbędnym składnikiem różnych potraw. Jest często używany w kanapkach, sałatkach oraz jako dodatek do burgerów.

ser holenderski mimolette

Ser Mimolette

Ser holenderski o wyjątkowym kolorze. Ser uzyskuje pomarańczowy kolor poprzez dodanie naturalnego barwnika anatto. Smak sera jest delikatny, słodkawy i lekko orzechowy. W miarę upływu czasu dojrzewania ser będzie miał wyraźniejszy smak. Ten holenderski ser nadaje się świetnie do kanapek, również na ciepło, zapiekanek oraz deskę serów.

ser holenderski maasdam

Ser Maasdam

Ser Maasdam to kolejny popularny ser holenderski, znany ze swojej charakterystycznej tekstury i wyglądu. Jego nazwa pochodzi od miasta Maasdam w Holandii. Ten ser jest często rozpoznawany po dużych dziurach, które powstają w trakcie procesu fermentacji. Maasdam jest serem półtwardym, wytwarzanym z mleka krowiego. Charakteryzuje się słodkawym, nieco owocowym smakiem z nutą orzechów. Jest idealny do spożywania na surowo, jako przekąska, ale także doskonale sprawdza się w ciepłych daniach, dodając wyjątkowego aromatu.

ser holenderski chevrette

Ser Chevrette

Ser Chevrette to mniej znany, ale równie wyjątkowy holenderski ser. Jest to ser półmiękki, wytwarzany z mleka koziego, co nadaje mu charakterystyczny, delikatnie pikantny smak. Chevrette jest delikatniejszy niż większość serów kozich, z kremową teksturą i lekko orzechowym posmakiem. Jest idealny do sałatek, kanapek lub jako składnik wykwintnych desek serów, szczególnie w połączeniu z owocami i orzechami.

Nasza hurtownia nabiału Temar oferuje szeroki wybór serów holenderskich, w tym wymienione wyżej sery Gouda, Mimolette, Maasdam oraz Chevrette. Zapraszamy do wypróbowania tych wyjątkowych smaków i doświadczenia bogatej tradycji serowarstwa holenderskiego. Nasze sery holenderskie są gwarancją najwyższej jakości i niepowtarzalnych wrażeń smakowych.

Szukasz czegoś innego? Wypróbuj nasze sery twarde oraz sery miękkie.

 


Może zainteresują Cię także inne nasze wpisy:

TOP5: Najlepsze sery włoskie

Najlepsze sery hiszpańskie

Francuskie sery: podróż przez regiony Francji i jej specjały

Deska serów to idealna przekąska obejmująca takie rodzaje serów i dodatków, na jakie tylko masz aktualnie ochotę. Szeroki wybór serów, które możesz użyć do skomponowania deski znajdziesz w asortymencie Fresh Pack. Ponad 40 gatunków sera ze znakomitych regionów Europy. Możesz wybrać swoje ulubione rodzaje serów pleśniowych z niebieską pleśnią, serów z porostem pleśni oraz serów półtwardych i twardych. Kompozycja sera z innymi dodatkami jak orzechy, dojrzewające wędliny i owoce zawsze trafią w gust Twoich gości.

Deska serów: jakie sery sprawdzą się najlepiej?

Sery miękkie: Brie, Camembert, Ricotta owcza, Feta, Roquefort, Gorgonzola, Cambozola Mozzarella di bufala, Burrata.

Sery twarde: Parmigiano Reggiano, Cheddar, Gouda, Grana Padano, Pecorino Romano, Manchego, Emmental, Gruyère, Raclette, Comté.

deska serów

Karnawałowa deska serów 

Skomponuj swoją deskę w okresie zimowym i karnawału z serów pleśniowych i półtwardych. Wybierz Fourme d’ambert, dojrzewający ser francuski z niebieską pleśnią. Drugi rodzaj sera jaki proponujemy do tej aromatycznej deski serów, to Cambozola śmietankowa. Połączenie delikatnego smaku wnętrza z niebieską pleśnią jest mniej pikantną propozycją niż Fourme d’ambert. Ostatnim serem, który proponujemy na tą deskę jest Beemster medium. Delikatny smak dojrzewającego sera świetnie uzupełni deskę. Te sery będą świetnie smakować z suszonymi morelami, pistacjami i słodkimi winogronami.

Deska serów na romantyczny wieczór

Taka deska serów powinna być nieco pikantna! Dlatego sięgnijmy po ser Pecorino z chilli, a także po ser kozi Meelania oraz Tricolore. Ten zestaw serów półtwardych zapewni wyraźne w smaku doznania smakowe. Dodatki do tych serów powinny być słodkie, jak krakersy z dżemem z owoców leśnych, orzechy włoskie czy owoce peppersweet.

Wypróbuj sery od Temar! Odkryj bogaty świat serów i nabiału w naszej hurtowni. Oferujemy szeroki wybór produktów najwyższej jakości, od klasycznych twardych serów jak ser Gouda, ser  Cheddar, po delikatne i kremowe wariacje jak ser Mozzarella, Brie czy Camembert. Nasza oferta to nie tylko szeroki asortyment, ale także gwarancja świeżości i doskonałego smaku. Idealne rozwiązanie dla restauracji, sklepów i miłośników doskonałego sera. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą – odkryj smaki, które wzbogacą Twoje kulinarne doświadczenia!

 


Może zainteresuje Cię także:

Francuskie sery: podróż przez regiony Francji i jej specjały

Najlepsze sery hiszpańskie

TOP5: Najlepsze sery włoskie

 

Francuskie sery są wyjątkowym elementem kultury francuzów. Na tyle ważnym, że francuzi przykładają uwagę do czasu jedzenia sera, odpowiednich dodatków, które podkreślają jego smak, a także posiadają dużą wiedzę na temat serów. Francuzi podkreślają także regionalność serów, gdzie nadal praktykuje się tradycyjne metody produkcji serów.

Sery francuskie, będące wyrazem bogatej i różnorodnej tradycji kulinarnej Francji, cieszą się uznanie na całym świecie. Historia francuskich serów rozciąga się przez wieki, kiedy to każdy region Francji rozwijał własne, unikatowe rodzaje serów. Sery miękkie, takie jak Brie i Camembert, stały się synonimami francuskiej elegancji i wyrafinowania w świecie serów. Z drugiej strony, sery twarde, takie jak Comté i Roquefort, zdobyły uznanie dzięki swojemu intensywnemu smakowi i trwałości. Francuskie sery, zarówno te miękkie, jak i twarde, odzwierciedlają bogactwo lokalnych tradycji i naturalnych warunków, które wpłynęły na ich unikatowe profile smakowe. Od pastwisk Alp po zielone łąki Normandii, każdy region wnosi coś wyjątkowego do tej bogatej palety smaków, czyniąc sery francuskie prawdziwym skarbem narodowym.

Roquefort

Istotną grupą serów francuskich są te produkowane z mleka niepasteryzowanego, czyli nie poddanego obróbce termicznej. Przykładem takiego sera jest roquefort, produkowany z surowego mleka owczego. Roquefort ma bardzo pikantny smak, dzięki mnogości przerostów niebieskiej pleśni. Co istotne zarodniki pleśni muszą pochodzić z wilgotnych jaskiń Combalu w południowej Francji.

ser roquefort

 

Camembert

Najsłynniejszy ser francuski to z pewnością ser camembert, którego możemy zaliczyć do kategorii “Sery miękkie”. Oryginalny camembert nosi nazwę camembert de normandie i produkowany jest z mleka krowiego niepasteryzowanego. Ser pokrywa płaszcz białego porostu pleśni Penicilum candidum. Pochodzenie oryginalnego camemberta jest ściśle związane z Normandią. Obecnie ser camembert produkowany jest także z mleka pasteryzowanego, co m.in. zapewnia dłuższy okres przydatności.

ser francuski camembert

Comte

Kolejnym bardzo rozpoznawalnym serem jest ser comte. Uznany specjał produkowany z mleka krowiego niepasteryzowanego. Ser Comte można przypisać do grupy “Sery twarde”, które dojrzewają od 4-12 miesięcy. W tym czasie ten wyjątkowy ser francuski jest pielęgnowany i nacierany solą.

sery francuskie

 

Sery francuskie są szeroko dostępne w ofercie Temar. Jako hurtownia nabiału i importer serów francuskich zapewniamy ich stałą dostępność. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą! Zobacz dostępne u nas sery francuskie.



Może zainteresują Cię inne nasze wpisy:

TOP5: Najlepsze sery włoskie

Najlepsze sery hiszpańskie

Jakie rodzaje serów pleśniowych wyróżniamy?

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim to wyjątkowe połączenie smaków i aromatów, idealne na chłodne dni. Aby przygotować tę pyszną potrawę, potrzebujesz tylko kilku składników a fenomenalny efekt jest gwarantowany.

sałatka z dynią i kozim serem

Składniki do przygotowania sałatki z kozim serem:

Sos:

Przygotowanie

Na początek obierz i pokrój w kostkę kawałek świeżej dyni hokkaido. Następnie upiecz ją w piekarniku przez około 20 minut, aż stanie się miękka i lekko zrumieniona. Ugotuj zieloną soczewicę zgodnie z instrukcją opakowania. W międzyczasie rozłóż w naczyniu mieszankę sałat.

Na sałatę dodaj pokrojony w kostkę ser kozi, który nadaje aromatyczny smak i kremową konsystencję. W oddzielnym naczyniu przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, balsamiczny ocet, sól i pieprz. Mix sałat posyp równomiernie kozim serem i soczewicą.

Po upieczeniu dyni dodaj ją na sałatę i kozi ser.

następnie polej dressingiem. Sałatka która świetnie sprawdzi się jako lekki posiłek na jesienny obiad. Smacznego!

Dodaj do naszej sałatki dyniowej ser kozi od firmy Meelania i przekonaj się, jak niezwykle wzbogaca on smak potrawy. Nie czekaj, wypróbuj już dziś i odkryj bogactwo smaku, które ser kozi Meelania może dodać do Twoich ulubionych przepisów!

 


Może zainteresują Cię także:

Dyniowy quiche z serem Cambozola

Jakie rodzaje serów pleśniowych wyróżniamy?

Najlepsze sery hiszpańskie

Przepis na jesienne danie, czyli dyniowy quiche z serem Cambozola to rozkosz w czystej postaci.

Ciasto:
200 g mąki
100 g podwójnego serka śmietankowego
100 g zimnego masła w kawałkach
1/4 łyżeczki drobnej soli morskiej

Nadzienie:
150 g Cambozola, w małych kawałkach
3 jajka
3 szalotki
1 mała dynia Hokkaido (ok. 700 g)
100 g crème fraîche
odrobina miękkiego masła do smażenia i do potrawy
Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie quich’u zacznij od zagniecenia mąki z serkiem śmietankowym, masłem i solą na gładkie kruche ciasto. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię dobrze umyj, osusz i umieść na ruszcie piekarnika. Piecz przez około 30 minut. Spowoduje to wstępne ugotowanie dyni i ułatwi jej krojenie. Usuń pestki z dyni i pokrój dynię na ok. 1/2-1 cm cienkie plastry.

Wysmaruj formę do quiche lub tarty (o średnicy 28-32 cm) zmiękczonym masłem. Rozwałkuj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej, tak aby zmieściło się do formy. Dobrze dociśnij ciasto dookoła i odetnij nadmiar ciasta wokół krawędzi. Przykryj ciasto warstwą papieru do pieczenia i posyp grochem. Piecz spód przez 10 min. Zdejmij obciążniki i papier do pieczenia i piecz pod przykryciem przez kolejne 3 minuty.

Umieść jajka z crème fraîche i Cambozola w misce. Miksuj krótko, ale energicznie za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Następnie pokrój szalotki i podsmaż. Kolejno rozłóż szalotki na spodzie i ułóż kawałki dyni w kółko na wierzchu. Na wierzch wylać masę jajeczno-serową. Piec quiche w dolnej trzeciej części piekarnika na ruszcie przez około 35 minut na złoty kolor.

Wyjąć quiche z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce do studzenia na około 15 minut.

W międzyczasie, aby przygotować polewę, uprażyć orzechy laskowe na patelni bez tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć na czystą ściereczkę i zetrzeć skórki. Grubo posiekać orzechy. Powoli roztopić masło na patelni na średnim ogniu. Dodaj do masła umyte i dobrze wysuszone liście szałwii i powoli smaż, aż staną się chrupiące. Najlepiej robić to na małym ogniu – ani masło, ani szałwia nie powinny się przypalić.

Pokroić tartę na kawałki, posypać orzechami laskowymi, posypać listkami szałwii i skropić pozostałym masłem z patelni.

Hiszpania, kraj znany przede wszystkim z kulturalnego dziedzictwa i wspaniałej kuchni. Hiszpańskie tapas, wina oraz sery to prawdziwe skarby tego kraju. Lokalne smakołyki stały się światowymi bestsellerami. W tym artykule przedstawimy najsłynniejsze sery hiszpańskie, które koniecznie powinieneś poznać.

sery hiszpańskie

Ser hiszpański Mancheg0

Jednym z najbardziej znanych hiszpańskich serów jest Manchego, produkowany z mleka owiec rasy Manchego w regionie La Mancha. Produkcja tego sera jest największa wśród pozostałych serów hiszpańskich! Manchego to ser dojrzewający, minimalny czas dojrzewania wynosi 50 dni. Manchego doskonale komponuje się z winem Rioja i jest często podawany w towarzystwie fig lub orzechów.

Ser hiszpański Cabrales

Kolejnym popularnym hiszpańskim serem jest Cabrales. Ten pleśniowy ser hiszpański znany jest z niezwykłego aromatu i wyrazistego smaku. Produkowany z mleka koziego w Asturii, przez co posiada unikalne cechy. To idealny wybór dla tych, którzy lubią ser o silnym charakterze. Ciekawostką jest fakt, że tradycyjnym opakowaniem sera był liść klonu.

Ser hiszpański Murcia

Ser Murcia z winem to ser wytwarzany z pasteryzowanego mleka kóz Murcian-Granadine. Produkowany w kilku gminach prowincji Murcja. Jest to twardy ser o kształcie cylindrycznym. Skórka jest gładka, lekka i dwukrotnie płukana lokalnym czerwonym winem. Ciasto jest zwarte, w kolorze kości słoniowej, a jego konsystencja jest kremowa i elastyczna. Smak sera jest lekko kwaśny i słony, z aromatami świeżego mleka.

Sery hiszpańskie to nie tylko Manchego, Cabrales czy Queso de Murcia. Istnieje wiele innych regionalnych odmian serów, z każdego zakątka kraju. Warto je spróbować, aby poznać różnorodność smaków Hiszpanii! Sery hiszpańskie dostępne są w naszym sklepie internetowym Temar – zapraszamy! 

 


Może zainteresują Cię także inne nasze wpisy:

TOP5: Najlepsze sery włoskie

Jakie rodzaje serów pleśniowych wyróżniamy?

Jaki ser wybrać do burgerów?

Cykl krótkich wywiadów z pracownikami firmy Temar przybliży Ci specyfikę naszej pracy. W pierwszym z nich rozmawiamy z Danielem, Kierownikiem Działu Konfekcjonowania, jeśli chcesz zapoznać się ze szczegółami pracy w tym Dziale, to koniecznie przeczytaj naszą rozmowę.

Firma Temar z roku na rok się rozwija, tym samym potrzebuje większych zasobów osobowych. Jako kierownik, uczestniczysz w rekrutacji pracowników do swojego działu, dlatego opowiedz na jakie cechy zwracasz uwagę u kandydata?

W trakcie rekrutacji do mojego działu, zwracam uwagę na kilka istotnych cech i kwalifikacji u kandydata. Oto kilka z nich:

  1. Doświadczenie i kwalifikacje zawodowe: Zależy mi na tym, aby kandydat posiadał odpowiednie doświadczenie i kwalifikacje, które są niezbędne do wykonywania pracy w moim dziale. Jednak nawet brak doświadczenia na tym stanowisku nie jest głównym czynnikiem wyboru. Kandydat, który jest chętny do współpracy, posiada odpowiednie podejście w tym przede wszystkim jest chętny do nauki i zbierania doświadczenia, może do nas aplikować. Chcę, aby nowi pracownicy byli gotowi na wyzwania, rozwój firmy idzie w parze z rozwojem pracowników.
  2. Umiejętności interpersonalne: Ważne jest, aby kandydat potrafił efektywnie komunikować się z innymi członkami zespołu. Dobra współpraca i komunikacja są kluczowe dla osiągnięcia naszych celów.
  3. Zaangażowanie i motywacja: Szukam pracowników, którzy są zaangażowani w pracę i mają motywację do osiągania sukcesów. Chcę, aby nasi pracownicy byli zmotywowani do ciągłego doskonalenia się i rozwoju.
  4. Umiejętność rozwiązywania problemów: Nasza firma stawia przed pracownikami różnorodne wyzwania, dlatego ważne jest, aby kandydat potrafił skutecznie rozwiązywać problemy i podejmować decyzje. Zapewniam, że zadania są zawsze dopasowane do pracownika, jego umiejętności i chęci.
  5. Dopasowanie do kultury organizacyjnej: Jak każda firma, także nasza ma swoją własną specyfikę. Jednak podstawą podejmowanych działań są wspólne wartości, jak wzajemna pomoc, lojalność, chęć wspólnego dążenia do osiągnięcia celu. Zależy mi na tym, aby każdy kandydat kierował się tymi wartościami, dzięki temu praca w Dziale będzie dla niego oraz dla innych członków zespołu dobrym doświadczeniem.

Warto również wspomnieć, że każdy nowy pracownik, który dołącza do naszego zespołu, przechodzi odpowiednie szkolenie i instruktaż, aby jak najlepiej przyswoić sobie nasze procedury i standardy. Dążymy do tego, aby każdy nowy członek zespołu był przygotowany do wykonywania swoich zadań na najwyższym poziomie.

Dział konfekcjonowania słynie z dobrej atmosfery, co sprawia że tak dobrze się dogadujecie?

Nasza dobra atmosfera w dziale konfekcjonowania wynika z kilku czynników. Po pierwsze, dbamy o to, aby atmosfera pracy była przyjazna i otwarta. Wszyscy pracownicy mają możliwość swobodnej wymiany pomysłów i opinii, co sprzyja tworzeniu pozytywnych relacji między zespołem. Po drugie, stawiamy na współpracę i zrozumienie. Regularnie organizujemy spotkania i szkolenia, które pozwalają pracownikom lepiej poznać siebie nawzajem oraz zrozumieć cele i zadania każdego z nas. Ponadto, ważne jest dla nas wspieranie i docenianie osiągnięć każdego pracownika. Dzięki temu każdy czuje się ważny i doceniany, co z kolei przekłada się na dobrą atmosferę w pracy. Wartość, jaką przywiązujemy do harmonii w zespole, jest kluczowym elementem naszego sukcesu w Dziale konfekcjonowania.

Jako lider masz indywidualne podejście do pracownika, czy jest to wyzwanie w kilkunastoosobowym zespole?

Moje podejście do każdego pracownika jest indywidualne i dostosowane do jego potrzeb oraz umiejętności. W kilkunastoosobowym zespole wyzwanie polega na tym, że muszę być elastyczny i umiejętnie zarządzać czasem, aby zapewnić każdemu pracownikowi potrzebną uwagę i wsparcie. Przykładam dużą wagę do regularnych rozmów indywidualnych, w których możemy omówić cele, postępy oraz ewentualne trudności. Motywowanie w trudniejszych momentach jest kluczowe, dlatego staram się być dostępny i słuchać pracowników, aby znaleźć najlepsze rozwiązania na wspieranie ich. Wierzę, że indywidualne podejście przyczynia się do lepszych wyników całego zespołu.

Zastanawiasz się, czy warto kupować produkty bio? Ekologiczne produkty powinny powstawać z poszanowaniem dla środowiska naturalnego na każdym etapie produkcji. Podstawą wyrobu nabiału organicznego w tym jogurtów bio, jest surowe mleko, które nie może posiadać w składzie ani antybiotyków, ani hormonów. Liczne badania naukowe poświadczają wpływ sposobu systemu produkcji na zawartość składników o właściwościach przeciwutleniających w mleku.

Czy produkty bio są zdrowe?

Porównując skład jogurtu bio ze składem jogurtu konwencjonalnego, w jogurcie ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E. W mlecznych przetworach bio, wyrabianych z mleka organicznego, znajdziemy również więcej sprzężonego kwasu linolowego – CLA. Kwas linolowy w swoich działaniach prozdrowotnych jest bezkonkurencyjny, posiada nie tylko właściwości przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe, ale również pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego.

Co istotne, organiczne mleko do produkcji jogurtów bio pozyskuje się z certyfikowanych gospodarstw, w których zwierzęta mają zagwarantowany dostęp do zielonych pastwisk przez prawie cały rok. Gospodarstwa prowadzące hodowlę i produkcję mleka bio podlegają cyklicznej kontroli, mającej potwierdzać przyznanie im Unijnego certyfikatu „zielonego liścia”. Właśnie ten znak znajdziemy na opakowaniu jogurtów bio wraz z numerem certyfikatu. Na opakowaniu może również znaleźć się nazwa i logo jednostki certyfikującej oraz szczegółowy adres producenta. Te elementy dają nam pewność, iż produkt rzeczywiście jest ekologiczny. Pamiętajmy, że pojawienie się tylko przedrostków „eko” czy „bio” w nazwie nie zawsze gwarantuje faktyczną ekologiczność produktu, a producenci często używają ich w celach marketingowych.

Jogurty bio od Temar można spotkać w wersjach naturalnych bez żadnych dodatków owocowych lub te smakowe! Możesz być pewien, że każdy nasz jogurt bio został wyprodukowany z owoców, które również pochodzą z ekologicznych upraw.


Może zainteresuje Cię także:

Czym różni się jogurt grecki od naturalnego?

 

Zdrowy deser z jogurtu greckiego – przepis

 

3 powody, dla których warto pić napoje roślinne!

 

 

Kawa mrożona na bazie roślinnego mleka kokosowego to idealne orzeźwienie w letni dzień. Kawa mrożone z mlekiem kokosowym to perfekcyjne połączenie rześkości i pysznego smaku. Zobacz, jak niewiele potrzebujesz, by przygotować orzeźwiający i pobudzający napój o przyjemnym i delikatnym smaku kokosowym.

kawa mrożona

Składniki

Do przygotowania roślinnej kawy mrożonej z mlekiem kokosowym będziesz potrzebować:

Przygotowanie

Zaparz kawę i odstaw do ostygnięcia na pół godziny, jeśli możesz na ten czas do lodówki wstaw szklankę w której będziesz przygotowywać kawę mrożoną, stanie się wtedy przyjemnie zimna! Po tym czasie wrzuć kostki lodu do zimnej szklanki. Masz wtedy pewność, że lód prędko nie roztopi się w kawie mrożonej. Wlej do szklanki mleko kokosowe i zaparzoną kawę.

Do osobnej miski wlej zimną śmietankę wegańską i zacznij ubijać do powstania pianki. Na kawę mrożoną połóż śmietankę i opcjonalnie polej syropem klonowym. Pychota!

Mamy nadzieję, że nasza wegańska kawa mrożona da Ci ochłodę i energię w upalne dni. Jeśli szukasz dobrej jakości zamienników mleka i śmietanki – koniecznie sprawdź ofertę Temar i nasze produkty pochodzenia roślinnego!

 


Może zainteresuje Cię także:

Zdrowe i smaczne! – poznaj roślinne napoje Joya