Jak wybrać nóż do sera?
Mamy do wyboru różne rodzaje noży. Należy pamiętać, że dany rodzaj noża jest przeznaczony do konkretnego rodzaju sera. Noże różnią się od sobie rozmiarem oraz kształtem. Wyróżniamy trzy rodzaje serów do których dobieramy noże; sery twarde, półtwarde oraz miękkie.
Jak sama nazwa wskazuję, sery twarde oraz półtwarde bedą wymagać noża z dobrej jakości ostrzem. Te noże charakteryzują się zazwyczaj ostrym czubkiem oraz dłuższy od ostrza trzonek. Ostry czubek umożliwia wbicie noża nawet w najtwardszy ser oraz podważanie ukrojonych już kawałków. Natomiast, nóż do sera miękkiego musi poradzić sobie z kremową konsystencja produktu która może kleić się do ostrza oraz rozwarstwiać. Noże te mają specjalną konstrukcje, które ułatwia nam to zadanie. Charakteryzują się rozwidleniem na czubku, otworami w klindze oraz ząbkowanym ostrzem.
Rodzaje noży do sera
Nóż uniwersalny- ten nóż poradzi sobie z większością serów. Ma on charakterystyczny kształt migdała, oraz cienkie ostrze zakończone ostro z jednej strony.
Nóż do serów miękkich – zgodnie z opisem powyżej, nóż powinien mieć rozwidlenie na ostrzu oraz otwory w klindze.
Nóż do parmezanu – specyficzny sposób krojenia parmezanu oraz serów twardych powoduję, że potrzebujemy do tego specjalnego noża. Ostro zakończony nóż umożliwia nam pokruszenie nawet najtwardszych serów.
Dłuto – przypomina szpachelkę, wyróżnia się brakiem ostrego zakończenia. Dłuto jest poziomo ścięte na końcu, przypominając bok kwadratu.
Nóż strunowy – po dwóch stronach ostrza znajdują się żyłki, które umożliwiają pokrojenie sera na trójkąty.