02/10/2024

Skąd pochodzi ser cheddar? Poznaj historię tego wyjątkowego sera

Cheddar to jeden z najbardziej znanych i cenionych serów na świecie, o bogatym smaku, wszechstronnym zastosowaniu i charakterystycznym, kruchym miąższu. Jednak niewielu zna historię tego niezwykłego sera, który ma swoje korzenie w malowniczym regionie Anglii. Skąd pochodzi ser cheddar i jak to się stało, że zdobył międzynarodową sławę? Przyjrzyjmy się […]
Czytaj więcej
10/09/2024

Jaki ser do spaghetti? Z nami wybierzesz najlepiej!

Spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań na świecie, a jego smak w dużej mierze zależy od dodatków, w tym także od odpowiedniego sera. Wybór sera do spaghetti może być jednak nieco trudny, biorąc pod uwagę bogactwo włoskich serów. W artykule przedstawimy najpopularniejsze sery, takie jak Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Pecorino […]
Czytaj więcej
09/08/2024

Czy ser z niebieską pleśnią jest zdrowy?

Czytaj więcej
27/06/2024

Mleko krowie, owcze czy kozie? Które wybrać?

Czytaj więcej
12/04/2024

Wiosenna sałatka z serem mozzarella: przepis

Sałatki królują w czasie wiosny i lata. W tym czasie zdecydowana większość z nas lubi jeść mniej kaloryczne produkty i wybiera zdrowsze produkty niż w czasie zimy. Dostępność świeżych warzyw i owoców ułatwia to zadanie. Bogactwo smaków i kolorów na talerzu przekonuje nas do zdrowszych wyborów. Świetnym pomysłem na klasycznie […]
Czytaj więcej
15/03/2024

Jakie sery jeść na diecie odchudzającej?

Czytaj więcej
30/01/2024

Czy nabiał jest zdrowy? Właściwości nabiału

Wielu z Was zadaje pytanie: “Czy nabiał jest zdrowy?”, dlatego śpieszymy z odpowiedzią! Nabiał jest niezbędny w dobrze zrównoważonej diecie każdego człowieka. Produkty nabiałowe dostarczają organizmowi potrzebne białko, wapń oraz witaminę D. Brak tych pierwiastków i witamin może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krwionośnego, mięśniowego i kostnego. Bez wątpienia brak […]
Czytaj więcej
04/01/2024

Sery holenderskie: tradycja i nowoczesność

Holandia to europejski kraj ze wspaniałą historią serową. Wilgotne holenderskie pola są od wieków wykorzystywane do wypasu bydła, które daje wyjątkowej jakości mleko. Holandia obecnie jest jednym z liderów produkcji serów oraz zajmuje drugie miejsce pod względem eksportu serów na rynku. Sery holenderskie to w większości sery półtwarde, wytwarzane z […]
Czytaj więcej