Czy nabiał jest zdrowy? Właściwości nabiału

Wielu z Was zadaje pytanie: “Czy nabiał jest zdrowy?”, dlatego śpieszymy z odpowiedzią! Nabiał jest niezbędny w dobrze zrównoważonej diecie każdego człowieka. Produkty nabiałowe dostarczają organizmowi potrzebne białko, wapń oraz witaminę D. Brak tych pierwiastków i witamin może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krwionośnego, mięśniowego i kostnego. Bez wątpienia brak nabiału w diecie może nam zaszkodzić, jeśli nie zastąpimy inaczej właściwości nabiału.

różne rodzaje nabiału

Nabiał jest dobrym źródłem wapnia

Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, ser i twaróg, są dobrym źródłem wapnia, który pomaga utrzymać gęstość kości. Przykładowo dorośli w wieku do 50 lat potrzebują 1000 miligramów (mg) wapnia dziennie.  Mała ilość wapnia może skutkować pogorszeniem zdrowia, w tym powodować  złamania kości.

Regularne spożycie nabiału

Ważną kwestią przy rozważaniu zdrowotnego wpływu na zdrowie jest zawartość tłuszczu. Według przedstawionych wyników badań w artykule Harvard Health Blog nabiał z normalną zawartością tłuszczu nie powoduje zwiększonego ryzyka chorób układu krwionośnego. Z jednym wyjątkiem, bowiem zwiększone spożycie mleka może powodować zaburzenia zdrowego układu sercowego. Jeśli jednak posiadasz podwyższony lipidogram warto sięgnąć po nabiał z obniżoną zwartością tłuszczu. W ten sposób możesz bez obawy sięgać po nabiał regularnie.

Zdrowy balans

W spożywaniu nabiału należy znaleźć złoty środek. Nadmierne używanie nabiału w diecie może powodować niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego należy odpowiednio kształtować swój jadłospis, aby nabiał stanowił źródło białka, wapnia oraz witaminy D, jednocześnie nie wpływając negatywnie na zbyt duże obciążenie tłuszczem. [1]

Ekologiczny nabiał

Ekologiczny nabiał o wysokiej jakości, walory odżywcze, a także brak użycia przy produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej przekonuje Polaków coraz wyraźniej. Porównując skład mleka ekologicznego ze składem mleka zwykłego, w mleku ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, natomiast wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E.

Temar to znana hurtownia nabiału, w ofercie której znajdziecie wiele serów, jogurtów oraz kozie i owcze mleko. Przykładowo jogurt typu greckiego Greek Style zawiera dużą ilość białka w porównaniu do klasycznego jogurtu naturalnego. Również w ofercie Temar znajdziecie nabiał BIO, które w swoich składach nie posiadają żadnych konserwantów oraz produkowane są zgodnie z najwyższymi normami ekologii. Mleko owcze i kozie są świetną alternatywą mleka krowiego, bowiem są łatwiejsze do strawienia oraz zawierają więcej białka. Mleko kozie polecane jest alergikom oraz osobom z problemami krążeniowymi.

Serdecznie zachęcamy do wypróbowania produktów z naszej oferty!

Źródła:

[1] https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849


Może zainteresują Cię inne nasze wpisy:

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Czym różni się jogurt grecki od naturalnego?

Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?