25/08/2022

Jak wybrać nóż do sera?

Mamy do wyboru różne rodzaje noży. Należy pamiętać, że dany rodzaj noża jest przeznaczony do konkretnego rodzaju sera. Noże różnią się od sobie rozmiarem oraz kształtem. Wyróżniamy trzy rodzaje serów do których dobieramy noże; sery twarde, półtwarde oraz miękkie. Jak sama nazwa wskazuję, sery twarde oraz półtwarde bedą wymagać noża […]
Czytaj więcej
11/08/2022

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Mleko jest skarbnicą wartości odżywczych, dostarcza naszym organizmom wiele składników budulcowych i regulujących; białek, tłuszczów, węglowodanów. Dodatkowo, zawiera szerokie spektrum witamin i składników mineralnych. Niestety, bogactwo składników odżywczych sprawia, że mleko staję się podatne na rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Mleko w gruczołach mlecznych zwierząt jest jałowe, jednak zaraz po pozyskaniu mleka staję […]
Czytaj więcej
22/04/2022

Poznaj sery Snowdonia

Czytaj więcej
23/12/2021

Iberico i pozostałe sery z mieszanek mleka

Czytaj więcej
12/10/2021

Produkty bio, wegańskie, bez laktozy – którą alternatywę wybrać?

Obecnie na rynku jest dostępne wiele różnych kategorii produktów. Niektóre z nich są zamiennikami lub zdrowszą alternatywą tradycyjnych produktów, a jeszcze niektóre są produktami dla osób z alergiami lub dla osób przestrzegających różnych diet. Taka różnorodność sprawia, że każdy znajdzie produkt idealnie dostosowany do swoich potrzeb. Jednak tak duża różnorodność […]
Czytaj więcej
12/09/2021

Dlaczego warto spożywać sery kozie?

Czytaj więcej
24/06/2021

Czy warto jeść ser pleśniowy ?

Sery pleśniowe mogą być produkowane z mleka krowiego, koziego lub owczego. Podczas produkcji, ser jest ścienny za pomocą podpuszczki i poddawany procesowi dojrzewania. Okres dojrzewania jest wyjątkowo ważny dla serów pleśniowych, gdyż właśnie wtedy obecność szlachetnych pleśni wpływa na smak oraz aromat sera. Pleśń obecna na serze działa również przeciwbakteryjnie […]
Czytaj więcej
12/06/2021

Jak przechowywać ser?

Prawidłowe przechowywanie sera sprawi, że zachowa on swój smak i aromat nabyty podczas okresu dojrzewania. Każdy gatunek sera ma swoje właściwości i charakterystyki, które nadają my wyjątkowego smaku, więc po zakupie sera to od nas zależy czy ser zachowa swój smak. Jest parę zasad oraz czynników na które warto zwrócić […]
Czytaj więcej