Iberico i pozostałe sery z mieszanek mleka

Sery z mieszanek mlek stają się coraz bardziej popularne. Sery te najczęściej są produkowane z dwóch, a czasami nawet z trzech rodzai mlek. Najpopularniejsza mieszanka to połączenie mleka krowiego z owczym, ale mleko kozie również jest dodawane. Mieszanki mleka sprawiają, że ser nabiera ciekawego smaku. Smak ten może być łagodniejszy lub bardziej wyrazisty, zależnie od rodzaju mleka i jego proporcji w danym serze.

Iberico
Jednym z najpopularniejszych serów z mieszanek mlek jest Iberico. Jest to ser hiszpański. Iberico powstaje z idealnie bilansowej mieszanki trzech mlek: krowiego, koziego oraz owczego. Jego okres dojrzewania wynosi od kilku miesięcy do nawet roku. Jego smak jest lekko pikantny, orzechowy z dodatkiem ziołowych nut. Ma maślaną konsytencję.

Manouri
Następnym serem na bazie mieszanki mlek jest Manuori. Jest to ser, który powstaję jako produkt uboczny podczas produkcji fety. Manouri jest serem świeżym oraz miękkim o kremowej konsystencji. Jego smak najczęściej porównywany jest do jogurtu z dodatkiem orzechowych lub lekko cytrusowych nut. Manouri różni się od fety smakiem- jest mniej słony, oraz zawartością tłuszczu. Wyższa zawartość tłuszczu sprawia, że Manouri ma bardziej aksamitną konsystencję.

Ser bałkański
Ser bałkański wyprodukowany jest na bazie mleka owczego z dodatkiem mleka krowiego i koziego. Ma wyrazisty, lekko słony smak. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że łatwo się go kroi. Ser bałkański świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek.

Bryndza
Bryndza to oryginalny, słowacki ser produkowany z mleka owczego oraz krowiego. Charakteryzuję się intensywnym smakiem i kremową konsystencja. To właśnie konsystencja sprawia, że bryndza świetnie sprawdzi się jako farsz lub jako składnik różnego rodzaju past serowych.

Halloumi
Halloumi to ser półtwardy na bazie mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Pochodzi z Cypru. Najczęściej jest przygotowywany na grillu, ale w sezonie zimowym może być również przygotowany na patelni lub w piekarniku. Halloumi zachowuje swój wyjątkowy smak i konsytencję dzięki przechowywaniu go w solance z dodatkiem suszonej mięty. Halloumi świetnie sprawdzi się podawany na ciepło, gdyż niezależnie od temperatury nie roztapia się tylko pozostaje w swojej oryginalnej formie.

Sery z mieszanek mleka pochodzą z wielu zakątków świata. Każdy z nich wyróżnia się swoim smakiem, który zawdzięcza zbilansowanej mieszance mlek. Różnice w recepturze sprawiają, że tego rodzaju sery mogą pozytywnie zaskoczyć konsumenta i zapewnić ciekawą odmianę dla serów na bazie jednego rodzaju mleka.