Jaki ser wybrać do burgerów?

Amerykańskie hamburgery to powoli klasyk i u nas! Tak wielu burgerowni ile mamy teraz, nie było nigdy wcześniej. Warto poszukać w swojej okolicy burgerowni z prawdziwego zdarzenia, gdzie jest bardzo dobrej jakości mięso, oryginalne sery i świeże bułki. Drugą opcją jest przygotowanie samemu burgerów, wtedy będziemy odpowiedzialni za dobór składników, a więc i pewni ich jakości! Jak w takim razie, wybrać odpowiedni ser do burgerów? Taki ser, aby dobrze się topił i nadał całej potrawie wyraźnego smaku.

Kilka rad:

  1. Dobry ser do burgerów, to ser, nie wyrób seropodobny! Sery z plastikowych woreczków, nie są dobrym wyborem. Choć wiele z nich ma nadruk, że nadają się idealnie do hamburgerów. W swoim składzie mają sporo konserwantów i substancji, które powodują łatwiejsze roztapianie. Jeśli zależy Ci na jakościowo dobrych burgerach, to po prostu wybierz ser 😊
  2. Dobrze topiącym serem jest mimolette, który będzie wspaniale spektakularnie wyglądać we wnętrzu hamburgera. Pomarańczowy kolor sera, jest efektem dodania naturalnego barwnika anatto, przez to ma również orzechowy posmak. Jest jednym z naszych faworytów wśród serów do burgerów.
  3. Kolejnym pysznym i dobrze topiącym się serem jest cheddar. Intensywny ser, o mocnym aromacie u bardziej dojrzałych rodzajach. Ser po położeniu na gorące mięso, stanie się aksamitny i nada wyjątkowego smaku burgerom. Burgery z cheddarem, to prawdziwe klasyki na świecie!
  4. Zaskocz swoich gości i przygotuj burgera z serem pleśniowym. To połączenie naprawdę smakuje, uwierzcie nam! Ser pleśniowy Brie czy Camemebert wspaniale się topi. Wyrazisty smak sera podkreślą dodatki, których możesz użyć, np. chutney’a z czerwonej cebuli, rukoli, czy buraka.

ser do burgerów


Może zainteresuje Cię także…

Jak odpowiednio wybrać sery do deski serów?

Dlaczego warto spożywać sery kozie?