Jak odpowiednio wybrać sery do deski serów?

Deska serów zawsze robi wrażenie – jako przystawka do głównego dania lub też jako samodzielna przekąska. Jak ją właściwie skomponować, by wszystkich zachwycić?

Jako forma dania, deska serów może składać się z różnych komponentów – nie tylko różnych gatunków serów, ale również owoców, konfitur oraz orzechów. To znakomita przystawka, która wspaniale otwiera apetyt., a jednocześnie, ze względu na swoją kaloryczność, stanowi idealną podkładkę pod wieczór z procentami w tle. Sery i wino to przecież para idealna, a Sylwester i karnawał jest idealną okazją, by z tego skorzystać, i olśnić gości wyjątkowym smakiem. Aby to się udało, trzeba jednak odpowiednio skomponować deskę.

Wskazówki dotyczące kompozycji deski serów

Nie ma jednej magicznej formuły na stworzenie idealnej kompozycji, która kusi wszystkie zmysły – od wzroku, przez zapach, po smak. Jest jednak kilka zasad, o których warto pamiętać: