Dlaczego warto spożywać sery kozie?

Sery kozie stają się popularna alternatywą dla produktów z mleka krowiego. Powody dla których ludzie decydują się uzupełnić swoją dietę o sery kozie są różne, często jest to uczulenie na białka obecne w mleku krowim lub inne aspekty zdrowotne. Sery z mleka koziego doceniane są również za bogactwo w właściwości odżywcze oraz za pozytywny wpływ na nasze trawienie. Przed wdrożeniem produktów kozich do swojej diety warto zapoznać się z zaletami tych produktów by być świadomym tego jaki wpływ mają one na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze
Sery kozie są skarbnicą wielu wartości odżywczych, ale ich zaletą jest również brak lub bardzo mała ilość składników niepożądanych w produktach spożywczych. Zaczynając od wartości
jakich znajdziemy ogrom w serach kozich to pierwsza na liście jest witamina B13, która u starszych osób odpowiedzialna jest za regenerację tkanek, a u młodszych za budowę komórek.
W serach kozich znajdziemy jej więc razy więcej niż w innych produktach mlecznych. W składzie znajdziemy również duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. Sery kozie są również bogate w potas, który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu, oraz w cynk, który pomaga ustabilizować ciśnienie. Na liście wartości odżywczych znajdziemy równie wapń, który wzmacnia kości i wspiera proces krzepnięcia krwi, oraz białko, które wspomaga budowę mięśni. Łatwo zobrazować sobie bogactwo tych wartości odżywczych na przykładzie szklanki z mlekiem kozim, która dostarcza naszemu organizmowi 17% dziennego zapotrzebowania na białko oraz 33% dziennego zapotrzebowania na wapń. 

Czego nie znajdziemy w serach kozich?
Oprócz wartości mleka koziego, warto również wspomnieć o zwierzętach od których pozyskiwane jest mleko. Kozy to bardzo czyste i zdrowe zwierzęta. Kozy potrafią pozbyć się z organizmu szkodliwych pierwiastków oraz potrafią bronić się przed zanieczyszczeniami środowiska. W serach kozich nie znajdziemy metali ciężkich. Kozy mają wyjątkową zdolność skutecznego izolowania oraz filtrowania wszystkich zanieczyszczeń z tej grupy i pozbywania się ich z organizmu. Dodatkowo, mleko kozie zawiera mało pestycydów w porównaniu do mleka krowiego. Charakteryzują się jeszcze małą liczbą bakterii i niewielką ilością komórek somatycznych. W kozim mleko nie znajdziemy organizmów chorobotwórczych ani substancji szkodliwych.

Ser kozi właściwości
Bogactwo wartości odżywczych to nie jedyna zaleta serów kozich. Ser z mleka koziego jest łatwostrawny. Jest to zasługą wielkości kuleczek tłuszczowych, które zawarte są w mleku kozim, Są małe, dzięki czemu są lepiej trawione i przyswajalne. Dla porównania: mleko kozie może zostać strawione w 20 minut, podczas gdy na strawienie mleka krowiego potrzebne jest aż od 2 do 4 godzin.

Czy ser kozi ma laktozę?
Mleko kozie zawiera około 10% laktozy. Gdyż zawartość laktozy jest mniejsza niż w mleku krowim, często osoby z nietolerancją laktozy z mleka krowiego lepiej przyswajają mleko kozie. Tak samo jest w przypadku białka obecnego w mleku kozim, gdyż nie wywołuje ono alergii u osób uczulonych na białko mleka krowiego. Łatwiejsza przyswajalność mleka koziego jest również spowodowana wcześniej wspomnianymi kuleczkami tłuszczowymi, które ułatwiają trawienie.

Smak sera koziego
Smak sera koziego jest często opisywany jako cierpki i ostry, jednak na rynku znajdziemy sery kozie o łagodnym smaku. Przykładem takiego produktu są sery kozie Meelania, które są wyjątkowo łagodna wersją sera koziego dlatego też przypadną do gustu każdemu, nawet tym osobom które nie przepadają za smakiem mleka koziego. Sery kozie są również dostępne w różnych wersjach, mamy sery miękkie, półtwarde oraz sery kozie w formie rolady pleśniowej.