Wiosenna sałatka z serem mozzarella: przepis

Sałatki królują w czasie wiosny i lata. W tym czasie zdecydowana większość z nas lubi jeść mniej kaloryczne produkty i wybiera z reguły zdrowsze produkty niż w czasie zimy. Dostępność świeżych warzyw i owoców ułatwia to zadanie. Bogactwo smaków i kolorów na talerzu przekonuje wszystkich do zdrowszych wyborów. Świetnym pomysłem na klasycznie wiosenne danie jest sałatka z serem mozzarellą!

Mozzarella to świeży ser, produkowany z mleka krowiego. Ser ma śnieżnobiały kolor i bardzo delikatny smak. Ser mozzarella z reguły znajdziesz w opakowaniu wypełnionym solanką, ze względu na zachowanie świeżości i jędrności sera. Mozzarellę znajdziesz w formie kulki o wadze około 125 g, lub w formie mini kuleczek.

Przepis na wiosenną sałatkę z mozzarellą jest prosty i zajmie Ci tylko kilka chwil. Wystarczy kilka składników i przyrządzisz pyszny, świeży i lekki posiłek.

Składniki:

125 g sera mozzarella mini

250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

250 g szparagów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki

150 g mieszanki sałat

1/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni

Sól i pieprz do smaku

Sos:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania sałatki z mozzarellą

Rozpocznij przygotowanie sałatki z mozzarellą od uprażenia słonecznika, aż się zrumieni. Opcjonalnie możesz wybrać też pestki dyni. Gdy będzie już gotowy odłóż na bok, aby wystygł. W garnku z osoloną wrzącą wodą ugotuj szparagi przez około 3-4 minuty, aż staną się jędrne, ale nadal lekko chrupiące. Następnie odcedź je i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, ser mozzarella, pomidorki koktajlowe oraz ugotowane szparagi.

Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz w małej miseczce. Polej sałatkę z mozzarellą przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Posyp sałatkę z mozzarellą prażonym słonecznikiem tuż przed podaniem, aby dodać chrupkości.


Może zainteresują Cię także inne nasze wpisy:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Najlepsze sery hiszpańskie

Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?