Najlepsze sery hiszpańskie
Hiszpania, kraj znany przede wszystkim z kulturalnego dziedzictwa i wspaniałej kuchni. Hiszpańskie tapas, wina oraz sery to prawdziwe skarby tego kraju. Lokalne smakołyki stały się światowymi bestsellerami. W tym artykule przedstawimy najsłynniejsze sery hiszpańskie, które koniecznie powinieneś poznać.
Ser hiszpański – rodzaje
Sery hiszpańskie zachwycają swoją wyjątkowością smaku. Jeśli chodzi o ich rodzaje, z pewnością jest w czym wybierać. Wolisz intensywne, pleśniowe sery, a może kremowe kozie lub owcze, długo dojrzewające rarytasy? Unikalne receptury i wyjątkowe odmiany serów hiszpańskich znane są na całym świecie. Uznane i cenione przez smakoszy i zwolenników doznań kulinarnych z wysokiej półki. Do popularnych serów hiszpańskich, które tu omówimy, należą:
- ser Manchego
- ser Cabrales;
- Ser Murcia.
Ser hiszpański Mancheg0
Jednym z najbardziej znanych hiszpańskich serów jest Manchego, produkowany z mleka owiec rasy Manchego w regionie La Mancha. Produkcja tego sera jest największa wśród pozostałych serów hiszpańskich! Manchego to ser dojrzewający, minimalny czas dojrzewania wynosi 50 dni. Manchego doskonale komponuje się z winem Rioja i jest często podawany w towarzystwie fig lub orzechów. Jest serem twardym, długodojrzewającym. Ma bardzo charakterystyczną kratkowaną skórkę i wyrazisty smak.
Ser hiszpański Cabrales
Kolejnym popularnym hiszpańskim serem jest Cabrales. Ten pleśniowy ser hiszpański znany jest z niezwykłego aromatu i wyrazistego smaku. Produkowany z mleka koziego w Asturii, przez co posiada unikalne cechy. To idealny wybór dla tych, którzy lubią ser o silnym charakterze. Ciekawostką jest fakt, że tradycyjnym opakowaniem sera był liść klonu. Dzisiaj, zgodnie z normami DOP, ser Cabrales jest pakowany w folię aluminiową. Dobrze sprawdzi się jako:
- składnik deski serów;
- dodatek do sałatek;
- baza aromatycznych sosów wykonywanych z sera.
Ser hiszpański Murcia
Kolejna odmiana sera hiszpańskiego to ser Murcia z winem. Co wiemy o tym wyjątkowym serze? Wytwarzany jest z pasteryzowanego mleka kóz Murcian-Granadine. Produkowany w kilku gminach prowincji Murcja. Jest to twardy ser o kształcie cylindrycznym. Skórka jest gładka, lekka i dwukrotnie płukana lokalnym czerwonym winem. Ciasto jest zwarte, w kolorze kości słoniowej, a jego konsystencja jest kremowa i elastyczna. Smak sera jest lekko kwaśny i słony, z aromatami świeżego mleka. Ten unikalny ser sprawdzi się u osób, które cenią łagodniejsze rozwiązania w kuchni.
Ser hiszpański – odmiany
Sery hiszpańskie to nie tylko Manchego, Cabrales czy Queso de Murcia. Istnieje wiele innych regionalnych odmian serów, z każdego zakątka kraju. Należą do nich również:
- dymiony ser Idiazabal, pochodzi z Kraju Basków;
- łagodny krowi ser prosto z Galicji – Tetilla;
- mający intensywny smak ser Mahon;
- uznawany za jeden z najstarszych serów w Hiszpanii – ser o nazwie Roncal.
Warto je spróbować, aby poznać różnorodność smaków Hiszpanii! Sery hiszpańskie dostępne są w naszym sklepie internetowym Temar – zapraszamy!