TOP5: Najlepsze sery włoskie

Sery włoskie zajmują wyjątkowe miejsce wśród serów na całym świecie. Absolutnie nie wyobrażamy sobie naszej kuchni bez włoskich serów, możemy wykorzystać je do makaronów, zup, farszów, sałatek, mięs, pizzy oraz deserów. Aby mieć pewność, że kupujemy oryginalny włoski ser sprawdźmy czy ma oznaczenie chronionej nazwy pochodzenia na opakowaniu lub czy produkcja sera na pewno odbyła się we Włoszech. Każdy z nas na pewno ma faworyta wśród włoskich serów, jednak warto przypomnieć jakie włoskie sery możemy znaleźć w sklepach!

 

sery

 

Ser Parmigiano Reggiano

Włoski ser twardy, dojrzewający. Im dłuższy czas dojrzewania, tym ser nabiera bardziej intensywnego smaku i aromatu. Ser ma bardzo długą tradycję serowarska, a produkcja sera odbywa się wyłącznie tylko w oznaczonych rejonach Parmy, Reggio Emilia, Bolonii, Modenie oraz Mantui. Włoski ser Parmigiano Reggiano wspaniale nadaje się do sałat, makaronów, risotto i pizzy.

 

Ser Grana Padano

Włoski ser twardy, dojrzewający. Oznaczenie pochodzenia DOP oznacza jego oryginalność. Wyjątkowy aromat i smak tego włoskiego sera urozmaica makarony, zupy oraz włoskie antipasti. Najczęściej ser ten podaje się w formie tartej lub płatków.

 

Ser buratta

Burrata to miękki ser włoski, który we wnętrzu skrywa słodką śmietankę i straciatellę. Ten wyjątkowy ser włoski nie doczekał się odpowiednika wśród innych krajów! Burrata charakteryzuje się kremowością, delikatnością i leniwie wylewającym się środkiem wnętrza. Ten pyszny ser włoski jest wspaniałą przystawkę, dodatkiem do sałat lub zup, często można go spotkać również na pizzy.

 

Ser mascarpone

Włoski deser tiramisu nie obejdzie się bez oryginalnego, włoskiego sera mascarpone. Kremowa i zwarta konsystencja mascarpone nadaje się znakomicie do ciast, kremów oraz tortów. Coraz częściej można również spotkać mascarpone jako dodatek do wytrawnych dan i zup! Włoski ser mascarpone ma dużą zawartość tłuszczu, tak jak tradycyjny przepis przewiduje.

 

Ser Pecorino Romano

Pecorino Romano to to włoski ser twardy, dojrzewający. Ser różni się od Parmigiano Reggiano oraz Grana Padano tym, że wytwarzany jest w 100% wyłączenie z mleka owczego. Ten ser włoski produkowany jest w rejonach Sardynii, Lacjum i Grosseto. Smak ma intensywny i lekko pikantny. Ten ser jest wyjątkowym dodatkiem do wielu dań rodem prosto z Włoch!

 


Może zainteresuje Cię także:

 

Jaki ser wybrać do burgerów?

Najlepsze roślinne zamienniki mleka zwierzęcego