Najlepsze roślinne zamienniki mleka zwierzęcego
Na rynku znajdziemy wiele zamienników mleka zwierzęcego. Są one najczęściej wybierane przez osoby na diecie roślinnej lub osoby z nietolerancją laktozy. Napoje roślinne zyskują na popularności i zastępują mleko w wypiekach, w kawie oraz w codziennych potrawach. Istnieje wiele zamienników mleka, produkowanych na bazie migdałów, soji, kokosa lub ryżu. Na dodatek, znajdziemy mleka roślinne barista, które idealnie nadają się do kawy gdyż świetnie się pienią. Szeroki wybór sprawia, że może zacząć się zastanawiać który z zamienników mleka jest najlepszy. W tym artykule przedstawimy wam różne typu napoi roślinnych oraz ich zalety.
Mleko sojowe jest najcześciej wybieranym zamiennikiem mleka, ponieważ charakteryzuję się bardzo podobną zawartością białka, tłuszczów i węglowodanów do mleka zwierzęcego. Napój sojowy zawiera również składniki bioaktywne o prozdrowotnym działaniu. Wysoką zawartość białka zawdzięczamy soi, na bazie której produkowany jest napój roślinny. Soja to wegańskie źródło białko, które najczęściej zastępuję białko zwierzęce. Wartość odżywcza tego napoju jest zbliżona do mleka krowiego, a na dodatek w mleku sojowym znajdziemy ceny błonnik pokarmowy. Mleko sojowe ma wielu zalet zdrowotnych: działanie przeciwzakrzepowe, obniżenie stężenia cholesterolu we krwi oraz poprawę funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Mleko ryżowe jest to trzeci najczęściej wybierana alternatywa dla mleka zwierzęcego. Napój ryżowy jest produkowany na bazie brązowego ryżu. Charakteryzuję się białym lub żółtawym kolorem oraz lekko słodkim smakiem, który zawdzięcza enzymom rozkładających skrobię na cukry proste. Mleko ryżowe zawiera niewiele białka oraz bardzo mało tłuszczu. W porównaniu do mleka krowiego zawiera 2 razy więcej węglowodanów. Mleko ryżowe często jest fortyfikowane by dostarczyć organizmowi więcej substancji odżywczych. Napój ryżowy jest dobrym źródłem witamin z grupy B, manganu i selenu. Znaleziono zdrowotne zalety spożywania mleka ryżowego, ale jednak zaleca się aby mleko ryżowe nie było podstawowym napojem a diecie, a raczej urozmaiceniem.
Mleko owsiane produkowane jest na bazie ziaren owsa. Charakteryzuje się białawym kolorem oraz neutralnym, lekko słodkawym smakiem. Konsystencja napoju owsianego najbardziej przypomina konsytencję mleka krowiego mimo tego, że jest nieco rzadsze i bardziej przezroczyste. Mleko owsiane wyróżnia się obecnością cennego dla zdrowia błonnika pokarmowego – beta-glukanu – który ma pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i może zapobiec otyłości. Na dodatek, mleko owsiane jest bogate w kwas foliowy i wapno, którego zwiera więcej niż mleko krowie. Ten napój roślinny słynnie z wysokiej zawartości witamin oraz minerałów, zawiera dwa razy więcej witaminy A niż mleko krowie.
Wybór napoi roślinnych jest naprawdę szeroki. W tym artykule przedstawiliśmy Wam trzy bardzo popularne opcje, ale na półkach sklepowych znajdziecie również napoje migdałowe oraz kokosowe. Napoje różnią się od siebie w smaku, konsystencji oraz w zawartości składników odżywczych. Najlepiej jest spróbować paru opcji i wybrać tą która najbardziej nam odpowiada.