Czy warto jeść ser pleśniowy ?
Sery pleśniowe mogą być produkowane z mleka krowiego, koziego lub owczego. Podczas produkcji, ser jest ścienny za pomocą podpuszczki i poddawany procesowi dojrzewania. Okres dojrzewania jest wyjątkowo ważny dla serów pleśniowych, gdyż właśnie wtedy obecność szlachetnych pleśni wpływa na smak oraz aromat sera. Pleśń obecna na serze działa również przeciwbakteryjnie i konserwująco, przedłużając trwałość produktu. Ser pleśniowe możemy podzielić na dwa rodzaje, sery z porostem białej pleśni oraz sery z porostem pleśni niebieskiej. Z najpopularniejszych serów pleśniowych możemy wyróżnić: camemberta, brie, munster, gorgonzola, roquefort oraz coulommiers. Ser pleśniowy brie jest przykładem sera z białą pleśnią, która jest wynikiem działania Penicillium candidum.
Czy ser pleśniowy jest zdrowy?
By móc odpowiedzieć na to pytanie warto najpierw rozważyć wady i zalety serów pleśniowych.
Zalety serów pleśniowych
1.Są bogate w łatwo przyswajalne przez nasz organizm białka.
2.Dostarczają organizmowi fosforu oraz wapnia, które poprawiają stan kości i zębów.
3.Zawierają wiele witamin (witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę D, E oraz K)
4.W ich składzie znajdziemy wiele minerałów (magnez, potas, sód, wapń). Są te elektrolity niezbędne dla naszego organizmu.
5.Mają wyjątkowy smak i aromat, który jest uwielbiany przez wiele osób.
6.Witaminy i minerały obecne w serach pleśniowych wspierają przebieg procesów w naszym organizmie, takie jak praca serca.
7.Zawierają tyrozynę. Jest to aminokwas odpowiedzialny za nasza samopoczucie. Ma pozytywny wpływ, zmniejsza zmęczenie oraz stres.
8.Można je łączyć z innymi dodatkami by stworzyć pełnowartościową przekąskę.
9.Zawartości tłuszczu sprawia, że witaminy obecne w serach są łatwo przyswajalne.
10.Sery pleśniowe są świetnym źródłem energii, zapewniając nam siły do działania.
11.Mają wiele zastosowań w kuchni i są bazą wielu przepisów.
Jak widać sery pleśniowe mają wiele zalet- zarówno zdrowotnych jak i kulinarno-smakowych. Niestety, sery pleśniowe mają również słabą stronę.
Wady serów pleśniowych
1,Sery pleśniowe to głownie tłuszcze, a w szczególności nasycone kwasy tłuszczowe.
2.Przy nadmiernym spożywaniu, mogą przyczynić się do występowania chorób krążenia oraz chorób serca.
3.Są wysokokaloryczne.
4.Sery pleśniowe zawierają sporo soli, dlatego nie są zalecane dla osób z nadciśnieniem lub osób narzekających na zatrzymanie wody w organizmie.
5.Przy nadmiernym spożywaniu, ser mogą przyczynić się do nadwagi lub otyłości.
6.Obecność histaminy może być niebezpieczna dla alergików.
7.Nie zawierają błonnika, przez co moja powodować problemy układu pokarmowego.
8.Bakterie obecne w serach pleśniowych są niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
Z9.najdziemy w nich tyramine, która nie jest wskazana dla osób cierpiących na migreny.
Teraz możemy wrócić do pytania „ Czy warto jeść sery pleśniowe?”. Produkty te mają wiec zalet, ale również znalazło się trochę wad. Sery pleśniowe są dość kontrowersyjne, nie tylko ze względu na swój smak, ale również na właściwości. Jak można zauważyć na liście wad, niektóre z nich odnosi się do poszczególnych grup ludzi, dlatego osoby nie zaliczające się na przykład do nadciśnieniowców lub do alergików nie uznają tego za wadę. Sery pleśniowe są jak najbardziej wartościowym dodatkiem do naszej diety, jednak w odpowiednich ilościach.