Zapotrzebowanie na produkty BEZLAKTOZOWE
Popularność produktów bezlaktozowych w ostatnich dwóch dekadach miała tendencję wzrostową, co wiąże się również z ich rosnącą dostępnością na rynku. Wiele firm, dostrzegając potencjał tej kategorii wyrobów mlecznych, już wiele lat temu zaczęło wprowadzać do swojej oferty mleka i sery pozbawione laktozy. Przewiduje się, że zapotrzebowanie na te produkty będzie rosnąć w najbliższych latach z uwagi na coraz większą świadomość konsumentów w kwestii nietolerancji pokarmowych.
Najbardziej powszechnym produktem z tej kategorii jest mleko bezlaktozowe oraz masło, jednak w sklepach pojawia się również coraz więcej pozbawionych tego cukru, serów żółtych w plastrach jak również jogurty i śmietany. Dzięki temu osoby z nietolerancją laktozy, która jest jedną z najpowszechniejszych alergii pokarmowych, mogą delektować się smakiem mlecznych produktów bez obaw o swoje samopoczucie. Przybywa również wiele rodzajów serów żółtych, dostępnych w wariancie bezlaktozowym – to już nie tylko popularna Gouda, ale również holenderskie sery pokroju Maasdamer czy angielski Cheddar.
Również dużym powodzeniem cieszy się mleko MinusL, które jest ze względu na inny proces produkcji, delikatnie słodsze niż tradycyjne mleko, ale nie wpływa na zwiększenie kaloryczności produktu. Dodatkowo coraz częściej konsumenci sięgają również po Mozzarelle Minus L, która zachowuje wszystkie wartości produktów nabiałowych.
W naszej ofercie znajdują się zarówno sery żółte w plastrach marki KLARMA, jak również sery półtwarde i twarde marki Michealangelo oraz oczywiście cała gama produktów MinusL, która jest najbardziej popularna wśród osób dorosłych z niedoborem enzymatycznym. Dodatkowo dla osób lubiących alternatywę tradycyjnego mleka w swojej ofercie posiadamy również linie napojów pochodzenia roślinnego JOYA, które są wolne od glutenu, laktozy i GMO.