Półki sklepowe są pełne różnego rodzaju serów. Wybór jest ogromny, dlatego warto wiedzieć która z dostępnych opcji jest najlepsza. Dobrej jakości ser ma cechy, które wyróżniają go na tle innych i na które warto zwracać uwagę podczas zakupów.

Nazwa „ser”

Po pierwsze warto zwrócić uwagę na opis produktu. Nazwa „ser” jest chroniona na terenie Unii Europejskiej i tylko produkty wyprodukowane w 100% z mleka mogą występować pod tą nazwą. Do produkcji 1kg sera białego potrzebne jest około 2-4 litrów mleka, a do produkcji sera żółtego około 10 litrów co powoduję wysoki koszt produkcji. Dlatego coraz częściej producenci zastępują mleko tańszymi zamiennikami, takimi jak konserwanty lub tłuszcze roślinne.

Krótki skład

Przy zakupie wybranego sera powinniśmy czytać jego skład. Do produkcji różnych rodzajów potrzebne są różne składniki dlatego trudno ustalić podstawowy skład, który powinien występować w każdym produkcie. Jednak warto pamiętać, że z reguły krótkie składy są lepsze. Na przykład, do produkcji żółtego sera są potrzebne tylko cztery składniki- mleko, sól, podpuszczka oraz kultury bakterii- wszystkie pozostałe składniki są zbędne. Akceptowalne są również dodatki takie jak lizozym, chlorek wapnia i barwnik annato.

Kolor

Sery bez sztucznych barwników nie powinny mieć przesadnych kolorów. Kolor powinien być naturalny.