Co wchodzi w skład dobrego sera?

W sklepach dostępne jest wiele rodzaji sera, półki sklepowe wręcz się uginają pod produktami. Warto jest jednak rozróżnić produkty „dobre” i „złe”, a najłatwiej jest to zrobić patrząc na skład. Tak naprawdę do produkcji sera potrzebne jest niewiele składników więc powinniśmy kierować się zasadą, że im krótszy skład tym lepszy. Oczywiście „dobre” składy serów mogą różnić się od siebie zależnie od gatunku.

Ser a wyroby seropodobne

Podstawą przy wyborze sera jest upewnienie się, że produkt który chcemy kupić jest faktycznie serem. Prawdziwy ser to 100% mleka. Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele wyrobów seropodobnych. Wyroby te nie są produkowane jedynie na bazie mleka lecz na połączeniu mleka z olejem roślinnym i nie mogą być nazywane serami. Jest to jeden z powodów dla których warto czytać skład produktów. Wymogi etykietowania są bardzo rygorystyczne wiec nie ma szans na jakiekolwiek oszustwo.

Skład dobrego sera

Tak jak już wspominaliśmy dobry skład jest krótki. Do produkcji sera potrzebne są tylko cztery składniki: mleka, kultury bakterii, sól oraz podpuszczka. Wszystkie inne dodatki są zbędne, co nie oznacza że są szkodliwe.

Mleko

Jest to podstawowy i zarówno najważniejszy składniki używany do produkcji sera. By wyprodukować 1kg sera potrzebne jest aż od 10L do 12L mleka! Jednak warto zaznaczyć, że nie każde mleko jest tak samo dobre- kluczowa jest jakość i czystość tego surowca. Najlepszy ser jest robiony z najwyższej jakości mleka. Mleko powinno pochodzić od zdrowych zwierząt, które jedzą naturalne pożywienie. 

Kultury bakteri

Do produkcji sera używane są bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Podczas tego procesu bakterię przerabiają laktozę na kwas mlekowy. Proces fermentacji jest bardzo ważny w produkcji sera, dobrze przeprowadzona fermentacja nadaję serom smaku i aromatu. 

Sól

Solenie serów to następny ważny proces podczas produkcji.  Jest to ostani proces produkcji zaraz przed dojrzewaniem. Solenie serów ma na celu nadanie im smaku, ale również ochronę przed rozwojem mikroorganizmów. 

Podpuszczka

Jest to enzym, który przekształca mleko w skrzep i serwatkę. 

Poza tymi czterema składniki sery mogą zawierać również barwnik annato, chlorek wapnia oraz lizozymy.

-Barwnik annato jest naturalnym barwnikiem, który jest pozyskiwany z drzewa owocowego arnoty. 

-Chlorek wapnia poprawie krzepliwość sera, która może być osłabiona poprzez pasteryzację.

-Lizozym jest pozyskiwany z białek jaja kurzego i Działą bakteriobójczo. 

Kolor sera

Kolor sera może być naturalny lub nienaturalny. Dlatego ładny kolor nie jest wyznacznikiem dobrego sera. Naturalny kolor sera nie jest intensywny. 

A skąd bierze się kolor sera?

Kolor sera jest zależny do zdolności zwierząt do metabolizowania beta karotenu. Krowy posiadają tą zdolność, dlatego ser z krowiego mleka jest żółty. Natomiast kozy nie posiadają tej zdolności, dlatego ser z koziego mleka jest biały. 

Wskazówki jak kupić dobry ser

  1. Pamiętaj, że produkt seropodobny to nie ser
  2. Dobry ser nie jest tani
  3. Czytaj skład na etykiecie
  4. Kolorowa etykieta i ładne opakowanie nie dają gwarancji dobrego produktu
  5. Przyjrzyj się czy kolor sera wygląda na naturalny czy nienaturalny