Czym jest antipasti? Poznaj popularne włoskie przystawki!
Najbardziej charakterystyczną cechą kuchni włoskiej są przystawki znane jako antipasti. Tradycyjnie podawane na początku posiłku, przystawki mogą przybierać różne formy i składać się z różnego rodzaju potraw, w zależności od regionu Włoch. Antipasti podawane są w małych porcjach, na jeden gryz! Biesiada z przyjaciółmi przy muzyce i pysznych, włoskich przystawkach to prawdziwe bella vita.
W skład antipasti najczęściej dodawane są sery, pomidorki koktajlowe, papryki, oliwki, świeże zioła, oliwa z ziołami, szynka dojrzewająca. Antipasti mogą być podane na surowo, a także w formie grillowanej, na ciepło lub na przykład jako pasta warzywna na bagietkę albo jako sałatka caprese. Do przygotowania antipasti warto wykorzystać różne gatunki serów. Świetnie nadadzą się twarde jak Parmigiano Reggiano, Grana Padano czy półtwarde z dodatkami jak bazylia, czosnek, kozieradka oraz świeże jak burrata, mozzarella di bufala.
Różnorodność kompozycji antipasti zależy od Ciebie, możesz przygotować także owoce morza, sardelki lub dodać owoce jak na przykład winogrona lub marynowane brzoskwinie. Pamiętaj jednak, że to nie ilość a jakość ma znaczenie! Przyjemność jedzenia procentuje zawsze, gdy użyte produkty są dobrej jakości. Antipasti, takie jak sery warto poszukać z oznaczeniem oryginalności pochodzenia. W Polsce znajduje się wiele sklepów, w których znajdziemy włoskie produkty. Przygotowanie z nich antipasti, będzie czystą przyjemnością!