Jak odpowiednio wybrać sery do deski serów?
Deska serów zawsze robi wrażenie – jako przystawka do głównego dania lub też jako samodzielna przekąska. Jak ją właściwie skomponować, by wszystkich zachwycić?
Jako forma dania, deska serów może składać się z różnych komponentów – nie tylko różnych gatunków serów, ale również owoców, konfitur oraz orzechów. To znakomita przystawka, która wspaniale otwiera apetyt., a jednocześnie, ze względu na swoją kaloryczność, stanowi idealną podkładkę pod wieczór z procentami w tle. Sery i wino to przecież para idealna, a Sylwester i karnawał jest idealną okazją, by z tego skorzystać, i olśnić gości wyjątkowym smakiem. Aby to się udało, trzeba jednak odpowiednio skomponować deskę.
Wskazówki dotyczące kompozycji deski serów
Nie ma jednej magicznej formuły na stworzenie idealnej kompozycji, która kusi wszystkie zmysły – od wzroku, przez zapach, po smak. Jest jednak kilka zasad, o których warto pamiętać:
- Różnicuj smaki – deska skomponowana z serów o podobnym smaku to nic ciekawego. Zestaw ze sobą sery długo dojrzewające o wyrazistym smaku i te mleczne, łagodniejsze. Dodaj gatunki z przerostem błękitnej i porostem białej pleśni;
- Mieszaj tekstury – nie tylko smak się liczy. Również konsystencje urozmaicają deskę. Zadbaj o to, by na desce nie zabrakło serów miękkich, ale też tych o twardej konsystencji;
- Dodaj słodycz – zaserwuj do serów przełamujące ich smak, jak konfitury czy dżemy z cytrusów i owoców leśnych, a także winogrona (idealne do ostrzejszych serów długo dojrzewających) i gruszki (wspaniałe z błękitnym Roquefortem czy Gruyere). Dodaj też orzechy włoskie czy migdały.