Produkty bio, wegańskie, bez laktozy – którą alternatywę wybrać?

Obecnie na rynku jest dostępne wiele różnych kategorii produktów. Niektóre z nich są zamiennikami lub zdrowszą alternatywą tradycyjnych produktów, a jeszcze niektóre są produktami dla osób z alergiami lub dla osób przestrzegających różnych diet. Taka różnorodność sprawia, że każdy znajdzie produkt idealnie dostosowany do swoich potrzeb. Jednak tak duża różnorodność może również wprowadzić nas w zakłopotanie i utrudnić nam wybór podczas zakupów. W tym artykule skupimy się na trzech kategoriach produktów: bio, wegańskie oraz bez laktozy. Te trzy kategorie mają wiele zwolenników i dlatego też w ofercie każdej z nich znajdziemy szeroką gamę produktów.

Produkty BIO
Na opakowaniach tych produktów najczęściej znajdziemy oznaczenia BIO lub EKO. Oba te hasła oznaczają to samo – że produkt pochodzi z ekologicznej uprawy lub hodowli. Takie oznaczenie daję nam gwarancję, że uprawa lub hodowla z której pochodzi produkt przestrzega określonych zasad podczas produkcji. Produkty z takich upraw nie mogą być spryskiwane żadnymi środkami chemicznymi, pestycydami oraz nawożone sztucznymi nawozami. Dodatkowo, nie używa się w nich glutaminianów ani emulgatorów. Jedyne dopuszczane dodatki to barwniki i konserwanty, które są ściśle określone i kontrolowane. Jeżeli do wytworzenia produktu potrzebne są zwierzęta to stosunek wobec nich również musi odbywać się zgodnie z zasadami. Zwierzęta muszą być dobrze traktowane oraz karmione paszami bez antybiotyków. Produkty BIO są zazwyczaj droższe niż produkty pochodzące ze zwykłych upraw. Jest to spowodowane tym, że wytworzenia zajmuję więcej czasu gdy nie używa się wspomagaczy, a uprawy lub hodowle są zazwyczaj mniejsze i nie mają dostępu do maszyn tak jak w przypadku masowej produkcji. Dodatkowo, dochodzą koszta certyfikatów i stałych kontrol. Produkty BIO są jednak warte swojej ceny, gdyż dzięki stałym kontrolą i regulacją mamy pewność że produkty mają lepszą jakość od zwykłego, ponieważ proces produkcji przebiega w najwyższych standardach. Dodatkowo, są one zdrowsze gdyż są wolne od chemii i zawierają więcej wartości odżywczych. Produkty bio znajdziemy w każdej kategorii produktów spożywczych, mamy ser bio, warzywa bio oraz wiele innych.

Produkty wegańskie
Produkty pochodzenia roślinnego są głownie przeznaczone dla osób na diecie wegańskiej. W ich składzie nie znajdziemy składników pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka, mleko czy miód. Na rynku znajdziemy coraz więcej roślinnych zamienników tradycyjnych produktów zwierzęcych takich jak mleko roślinne oraz wegańskie zamienniki jogurtów lub sery wegańskie. Zakup produktów wegańskich zazwyczaj nie jest spowodowany jedynie wyborem dietetycznym. Bardzo często motywacją jest również troska o zwierzęta, środowisko oraz o własne zdrowie. Wybierając produkty roślinne zmniejszamy popyt na produkty zwierzęce, co jak rezultat zmniejsza ilość wykorzystywanych oraz zabijanych zwierząt. Dodatkowo, dieta wegańska jest bogata w błonnik i zawiera mniej cholesterolu oraz tłuszczy nasyconych. Wegańskie nawyki żywieniowe z czasem dają pozytywne efekty, takie jak lepsze wyniki morfologii krwi, polepszenie profilu lipidowego a także często spadek wagi i łatwość w utrzymaniu wagi. Produkty roślinne nie są jedynie przeznaczone dla weganów, bardzo często wybierają je również alergicy którzy nie mogą spożywać nabiału. Szeroka gama roślinnych zamienników tradycyjnych produktów pozwala weganinom jak i alergikom cieszyć się smakiem ich ulubionych produktów.

Produkty bez laktozy
Produkty bez laktozy są przeznaczone dla osób z nietolerancją laktozy. Laktoza to cukier występujący naturalnie w mleku pochodzącym od ssaków. By odpowiedni go strawić potrzebujemy właściwego enzymu, który rozłoży laktozę na cukry proste. Duża część społeczeństwa zmaga się z brakiem tego enzymu. Nietolerancja laktozy najczęściej objawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony kładu pokarmowego po spożyciu produktów zawierających laktozę. Oczywiście laktoza jest obecna w produktach nabiałowych, ale również możemy ją znaleźć w gotowych daniach, słodyczach, chipsach czy pieczywie. Najwięcej alternatywnych produktów bez laktozy znajdziemy w nabiale. Dostępne są sery bez laktozy jak i jogurty. Nie oznacza to że nie zawierają one mleka, jednak w procesie produkcji dodawany jest wcześniej wspomniany enzym który rozkłada laktozę i sprawia że cukry obecne w produkcie są łatwiej przyswajalne. Te rozwiązanie umożliwia osobom z nietolerancją spożywać produkty nabiałowe, które są oznaczone jako produkty bez laktozy. By produkt mógł mieć oznaczenie „bez laktozy” musi posiadać dokumentację potwierdzającą nieobecnosć laktozy.