Jakie rodzaje serów pleśniowych wyróżniamy?
Smak serów pleśniowych bez wątpienia należy do najciekawszych, które dane jest nam próbować! Dodatkowo każdy z serów pleśniowych charakteryzuje się inną, wyjątkową nutą. Jest wiele krajów o długiej historii wyrabiania serów pleśniowych, jednak aktualnie największymi producentami tego gatunku sera jest Francja i Włochy. Generalnie, wyróżnia się dwa rodzaje serów pleśniowych: z przerostem oraz z porostem pleśni.
Sery pleśniowe – czyli jakie?
Zanim zabierzemy się za opisanie rodzajów serów pleśniowych – dobrze jest wyjaśnić, czym w ogóle są sery pleśniowe? To produkty mleczne, w których znajdziemy specjalne szczepy szlachetnej pleśni Wpływa ona na smak, wygląd oraz proces dojrzewania sera pleśniowego. Produkcja serów pleśniowych polega na kontrolowanym zaszczepianiu mleka kulturami pleśni. Rozwijają się one w określonych warunkach – ważna jest tutaj wilgotność i temperatura.
Rodzaje serów pleśniowych
Wyróżniamy dwa rodzaje serów pleśniowych:
- sery z przerostem niebieskiej pleśni (wewnętrznej};
- sery z przerostem białej pleśni {zewnętrznej}.
Sery te zasadniczo się od siebie różnią. Przede wszystkim inaczej wyglądają, ale inna jest także ich struktura i intensywność smaku.
Sery pleśniowe z przerostem niebieskiej pleśni
Historia serów z przerostem niebieskiej pleśni ma swój początek w jaskiniach i stodołach, w których wilgoć i ciepło sprawiały, że szlachetna pleśń wrastała w szczeliny świeżego twarogu. W smaku wyróżniają się pikantnością, są o wiele bardziej słone niż inne gatunki, a wyjątkowe wnętrze tworzy niebieska mozaika. Aromat serów z niebieską pleśnią jest bardzo mocny, nie sposób pomylić go z żadnym innym. Przykładami serów pleśniowych z niebieską pleśnią są:
- gorgonzola;
- roquefort;
- stilton;
- cambozola – oprócz niebieskiej pleśni ma także biały porost.
Sery pleśniowe z porostem pleśni
Ten gatunek serów ma charakterystyczny biały porost, a wnętrze skrywa aksamitna kremowa konsystencja. Biały pleśniowy płaszcz chroni wnętrze przed wyschnięciem i przyspiesza dojrzewanie. Charakterystycznym kształtem tego sera jest krążek. Najbardziej znanymi przykładami serów pleśniowych z porostem są:
- francuski camembert;
- brie.
Czy sery pleśniowe są zdrowe?
Sery pleśniowe są zdrowe – co do tego nie możemy mieć wątpliwości. Ważne jednak jest to, aby przy ich jedzeniu zachować umiar. Jakościowe sery pleśniowe są między innymi dobrym źródłem wapnia i fosforu – a więc pozytywnie oddziałują na zęby i kości. Poza tym:
- wspomagają układ nerwowy będąc źródłem witaminy B;
- dostarczają organizmowi energii i sprawiają, że witaminy lepiej się wchłaniają.
Przy włączaniu serów pleśniowych do swojej diety, trzeba pamiętać, że są to produkty uważane za tłuste i mogą powodować nadwyżkę kaloryczną. Spożywaj je więc w rozsądnych ilościach. Kluczem jest równowaga. Jeśli jesteś alergikiem – zasięgnij porady lekarza, bo Twój organizm może gorzej tolerować ser pleśniowy.
Ser pleśniowy to wyrafinowany przysmak, który jest prawdziwą ucztą dla kubków smakowych. Zachowajmy umiar i cieszmy się jego wyjątkowym smakiem.
Może zainteresuje Cię także: