Sery są bogatym źródłem pełnowartościowego białka i tłuszczu zwierzęcego. Dostarczają organizmowi wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji, takich jak wapń, fosfor, sól, witaminy. Sery żółte są dodatkowo źródłem tryptofanu i fenyloetyloaminy, które wpływają na wydzielanie serotoniny – hormonu szczęścia. Mają także działanie antynowotworowe.
Składniki odżywcze serów:
Białko – 70 g sera dostarcza tyle samo białka co 100 g mięsa. Sery stanowią więc doskonałą alternatywę dla mięsa.
Wapń – 4 plasterki sera odpowiadają na dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń.
Witaminy i sole mineralne – niezbędne do wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ser jest ważnym źródłem witamin A, B i D.
Witamina A – ważna dla oczu, skóry i dziąseł.
Witamina B – wspomaga trawienie, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, wpływa na kondycję skóry.
Witamina D – pomaga w budowaniu mocnych kości i zębów, wpływa wzmacniająco na siły witalne całego organizmu.
Cynk – odpowiada za zdrowie i wygląd włosów i paznokci.