Legenda głosi, że pewien Arab wyruszył konno w podróż przez pustynię, z zapasem mleka w bukłakach z żołądków cielęcych. Po kilku godzinach jazdy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie. Okazało się, że mleko zmieniło się w gęstą ciecz, w której pływały białe grudki. Arab nie miał wyjścia: musiał posilić się tym, co miał. Dzięki temu odkrył, że płynna część, nazwana później serwatką nadaje się do picia, a pozostała część stanowi wartościowy posiłek. To odkrycie było przełomem w kulinarnej historii świata. Przyczyną tajemniczej przemiany kazeinogenu – rozpuszczalnego białko mleka w nierozpuszczalną kazeinę były: wysoka temperatura, proces ciągłego mieszania oraz zwierzęcy enzym trawienny – podpuszczka. Odtąd mleko wykorzystywano do produkcji różnego rodzaju serów. Pierwsze z nich mogły powstać nawet 7.000 lat p.n.e.!

Zostań naszym partnerem







    WiadomośćProśba o kontakt
    Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>
    DYSTRYBUTOR SERÓW EUROPEJSKICH / DYSTRYBUTOR NABIAŁU / DYSTRYBUTOR SERÓW / PRODUKTY EUROPEJSKIE / NABIAŁ EUROPEJSKI / EKSPORT NABIAŁU / SERY WŁOSKIE
    SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera