05/07/2022

Mleko bawole – skład, właściwości i zastosowanie

Mleko bawole staję się coraz popularniejsze, a produkty wyprodukowane na jego bazie znajdziemy już na polskich półkach sklepowych. Mimo małej popularności mleka bawolego w Polsce, globalna produkcja tego mleka zajmuje drugą pozycję z 11% udziałem w rynku. Mleko bawole jest bardzo popularne w Azji, gdzie występuję około 97% całej populacji. […]
Czytaj więcej
19/06/2022

Mleko owcze – skład, właściwości i zastosowanie

Mleko owcze jest zdecydowanie mniej popularne od innego rodzaju mlek, przez co jest również trudniej dostępne. Rocznie na całym świecie produkuję się około 8,2 mln ton mleka owczego, jednak to stanowi tylko 1,5% całej ilości produkowanych mlek od różnych gatunków zwierząt. Mleko owcze najczęściej dodawane jest do napojów fermentowanych lub […]
Czytaj więcej
19/06/2022

Mleko kozie – skład, właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
25/02/2022

Ser Cambozola – historia, właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
07/01/2021

Krótka historia o powstaniu sera

Wiedza o wytwarzaniu sera dotarła do krańców Europy wraz z wędrówkami ludów. W czasach rzymskich ser stał się rarytasem. Udoskonalono proces dojrzewania, dzięki czemu otrzymywano wiele nowych smaków i rodzajów sera. W najbogatszych rzymskich domach znajdowały się osobne pomieszczenia pełniące rolę dojrzewalni. Już wtedy znano smak jaki reprezentuje obecnie francuski Roquefort. Po […]
Czytaj więcej
04/01/2021

Czy wiesz, że odkrycie sera było przypadkowe?

Czytaj więcej