05/07/2022

Mleko bawole – skład, właściwości i zastosowanie

Mleko bawole staję się coraz popularniejsze, a produkty wyprodukowane na jego bazie znajdziemy już na polskich półkach sklepowych. Mleko bawole jest bardzo popularne w Azji, gdzie występuję około 97% całej populacji. Natomiast w Europie jest to zaledwie 0,2%, z czego najwięcej tych zwierząt znajduje się we Włoszech. Podobnie jak mleko […]
Czytaj więcej
19/06/2022

Mleko owcze – skład, właściwości i zastosowanie

Mleko owcze jest trzecim rodzajem mleka pod względem produkcji światowej. Rocznie na całym świecie produkuje się około 8,2 mln ton mleka owczego, jednak to stanowi tylko 1,5% całej ilości produkowanego mleka od różnych gatunków zwierząt. Z roku na roku zainteresowanie innym mlekiem owczym rośnie, ze względu na korzyści zdrowotne i […]
Czytaj więcej
19/06/2022

Mleko kozie – skład, właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
25/02/2022

Ser Cambozola – historia, właściwości i zastosowanie

Czytaj więcej
07/01/2021

Krótka historia o powstaniu sera

Wiedza o wytwarzaniu sera dotarła do krańców Europy wraz z wędrówkami ludów. W czasach rzymskich ser stał się rarytasem. Udoskonalono proces dojrzewania, dzięki czemu otrzymywano wiele nowych smaków i rodzajów sera. W najbogatszych rzymskich domach znajdowały się osobne pomieszczenia pełniące rolę dojrzewalni. Już wtedy znano smak jaki reprezentuje obecnie francuski Roquefort. Po […]
Czytaj więcej
04/01/2021

Czy wiesz, że odkrycie sera było przypadkowe?

Czytaj więcej