Wiedza o wytwarzaniu sera dotarła do krańców Europy wraz z wędrówkami ludów. W czasach rzymskich ser stał się rarytasem. Udoskonalono proces dojrzewania, dzięki czemu otrzymywano wiele nowych smaków i rodzajów sera. W najbogatszych rzymskich domach znajdowały się osobne pomieszczenia pełniące rolę dojrzewalni. Już wtedy znano smak jaki reprezentuje obecnie francuski Roquefort.

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego serowarstwem zajmowali się mnisi. Wiele nazw serów pochodzi od nazw miejscowości, w których znajdowały się klasztory. W średniowieczu w Europie doceniono walory sera holenderskiego.

Historia serów nabrała rozpędu w XIX wieku, kiedy to produkcję ręczną zastąpiła produkcja przemysłowa. Zaczęło się w 1815 roku od Szwajcarii. Od tego czasu sery zyskały na jakości, a pożądany smak stał się łatwiejszy do osiągnięcia. Dziś najbardziej cenionymi producentami serów są: Holandia, Włochy, Francja, Szwajcaria.