Wiedza o wytwarzaniu sera dotarła do krańców Europy wraz z wędrówkami ludów. W czasach rzymskich ser stał się rarytasem. Udoskonalono proces dojrzewania, dzięki czemu otrzymywano wiele nowych smaków i rodzajów sera. W najbogatszych rzymskich domach znajdowały się osobne pomieszczenia pełniące rolę dojrzewalni. Już wtedy znano smak jaki reprezentuje obecnie francuski Roquefort.

Po upadku Cesarstwa Rzymskiego serowarstwem zajmowali się mnisi. Wiele nazw serów pochodzi od nazw miejscowości, w których znajdowały się klasztory. W średniowieczu w Europie doceniono walory sera holenderskiego.

Historia serów nabrała rozpędu w XIX wieku, kiedy to produkcję ręczną zastąpiła produkcja przemysłowa. Zaczęło się w 1815 roku od Szwajcarii. Od tego czasu sery zyskały na jakości, a pożądany smak stał się łatwiejszy do osiągnięcia. Dziś najbardziej cenionymi producentami serów są: Holandia, Włochy, Francja, Szwajcaria.

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY