Mleko bawole staję się coraz popularniejsze, a produkty wyprodukowane na jego bazie znajdziemy już na polskich półkach sklepowych. Mleko bawole jest bardzo popularne w Azji, gdzie występuję około 97% całej populacji. Natomiast w Europie jest to zaledwie 0,2%, z czego najwięcej tych zwierząt znajduje się we Włoszech.

Podobnie jak mleko krowie, mleko bawole ma wysoką wartość odżywczą i jest wykorzystywane do produkcji produktów mlecznych, takich jak masło, jogurt, ser i lody. Charakteryzuje się bardzo łagodnym, wręcz aksamitnym smakiem

Skład i właściwości
Mleko bawole zawdzięcza swoją kremową konsystencję większej zawartości tłuszczu, z czego 2/3 z nich to kwasy tłuszczowe jedno oraz wielonienasycone. Mleko bawole zawiera więcej białka, tłuszczu i laktozy niż pełne mleko krowie. Dodatkowo, mleko bawole ma wysoką zawartość kwasu linolowego, który ma właściwości chroniące serce oraz przeciwzapalne. W składzie znajdziemy również wiele minerałów (magnez, potas, wapno i fosfor) oraz białko i witaminy z grupy B. Mleko bawole ma właściwości wzmacniające strukturę kości oraz zębów. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz niskiemu poziomowi cholesterolu mleko bawole chroni przed nadciśnieniem.

Zastosowanie
Jednym z popularniejszych produktów jest mozzarella z mleka bawolego, czyli Mozzarella di bufala. Ta fenomenalna w smaku mozzarella pochodzi z Włoch. Produkt ten jest zastrzeżony certyfikatem DOP, czyli Chronioną Nazwą Pochodzenia. Sprawdzi się świetnie jako alternatywa dla typowej wersji mozzarelli z mleka krowiego. Mozzarella di bufala może być dodawana do zup, pizzy oraz  sałatek sałatek.