Mleko bawole staję się coraz popularniejsze, a produkty wyprodukowane na jego bazie znajdziemy już na polskich półkach sklepowych. Mimo małej popularności mleka bawolego w Polsce, globalna produkcja tego mleka zajmuje drugą pozycję z 11% udziałem w rynku. Mleko bawole jest bardzo popularne w Azji, gdzie występuję około 97% całej populacji. W Europie jest to zaledwie 0,2%, z czego najwięcej tych zwierząt znajduje się we Włoszech.

Mleko bawole ma bogatszą i bardziej kremową konsytencję od mleka krowiego. Charakteryzuję się bardzo łagodnym, wręcz aksamitnym smakiem. Jego słodkość jest porównywalna do mleka krowiego.

Skład i właściwości
Mleko bawole zawdzięcza swoją kremową konsytencję większej zawartości tłuszczu, z czego 2/3 z nich to kwasy tłuszczowe jedno oraz wielo- nienasycone. Dodatkowo, mleko bawole ma wysoką zawartość kwasu linolowego, który ma właściwości chroniące serce oraz przeciwzapalne. W składzie znajdziemy również wiele minerałów (magnez, potas, wapno i fosfor) oraz białko i witaminy z grupy B. Mleko bawole ma właściwości wzmacniające strukturę kości oraz zębów. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz niskiemu poziomowi cholesterolu mleko bawole chroni przed nadciśnieniem.

Zastosowanie
Produkty z mleka bawolego znajdziemy już na półkach sklepowych. Jednym z popularniejszych produktów jest mozarella z mleka bawolego Mozzarellą di bufala pochodzi z Włoch. Produkt ten jest zastrzeżony certyfikatem chronionego pochodzenia geograficznego. Sprawdzi się świetnie jako alternatywa dla krowiej wersji mozzarelli. Mozzarellą di bufala może być dodawana do zup, sałatek oaz kanapek.

Zostań naszym partnerem







    WiadomośćProśba o kontakt
    Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>
    DYSTRYBUTOR SERÓW EUROPEJSKICH / DYSTRYBUTOR NABIAŁU / DYSTRYBUTOR SERÓW / PRODUKTY EUROPEJSKIE / NABIAŁ EUROPEJSKI / EKSPORT NABIAŁU / SERY WŁOSKIE
    SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera