Mleko bawole staję się coraz popularniejsze, a produkty wyprodukowane na jego bazie znajdziemy już na polskich półkach sklepowych. Mimo małej popularności mleka bawolego w Polsce, globalna produkcja tego mleka zajmuje drugą pozycję z 11% udziałem w rynku. Mleko bawole jest bardzo popularne w Azji, gdzie występuję około 97% całej populacji. W Europie jest to zaledwie 0,2%, z czego najwięcej tych zwierząt znajduje się we Włoszech.

Mleko bawole ma bogatszą i bardziej kremową konsytencję od mleka krowiego. Charakteryzuję się bardzo łagodnym, wręcz aksamitnym smakiem. Jego słodkość jest porównywalna do mleka krowiego.

Skład i właściwości
Mleko bawole zawdzięcza swoją kremową konsytencję większej zawartości tłuszczu, z czego 2/3 z nich to kwasy tłuszczowe jedno oraz wielo- nienasycone. Dodatkowo, mleko bawole ma wysoką zawartość kwasu linolowego, który ma właściwości chroniące serce oraz przeciwzapalne. W składzie znajdziemy również wiele minerałów (magnez, potas, wapno i fosfor) oraz białko i witaminy z grupy B. Mleko bawole ma właściwości wzmacniające strukturę kości oraz zębów. Dodatkowo, dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz niskiemu poziomowi cholesterolu mleko bawole chroni przed nadciśnieniem.

Zastosowanie
Produkty z mleka bawolego znajdziemy już na półkach sklepowych. Jednym z popularniejszych produktów jest mozarella z mleka bawolego Mozzarellą di bufala pochodzi z Włoch. Produkt ten jest zastrzeżony certyfikatem chronionego pochodzenia geograficznego. Sprawdzi się świetnie jako alternatywa dla krowiej wersji mozzarelli. Mozzarellą di bufala może być dodawana do zup, sałatek oaz kanapek.