Ser Cambozola to bawarski przysmak wyrabiany od początku XX wieku, jego produkcję zapoczątkowała rodzina Bergander. Ser ten jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, a okres dojrzewania wynosi zwykle 4 tygodnie. Blue Bawaria, bo tak kiedyś zwana była cambozola jest serem z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni, stanowi on nie lada gratkę dla miłośników wysublimowanych, pełnych i wyrazistych smaków.
Ser cambozola – walory smakowe.
Cambozola posiada miękką białą skórkę, lepką kremową konsystencję miąższu. Dzięki dodaniu śmietanki do krowiego mleka, w serze dominuje łagodny delikatny smak, aczkolwiek jest on przełamywany przez szlachetną niebieską pleśń, która nadaje lekko pikantny, gorzki posmak. Takie połączenie sprawia, że cambozola to ser szlachetny najlepszego gatunku. Ten rodzaj sera pleśniowego stanowi bogate źródło białka i ważnych makroelementów takich jak wapń lub fosfor.
Ser cambozola – Skąd pochodzi nazwa?
Cambozola z zewnątrz wygląda podobnie jak camembert, niektórzy doszukują się nawet podobieństwa do sera Brie. Nazwa sera blue bawaria została zmieniona na cambozola. Ideą przyświecającą przy wymyślaniu nazwy było podkreślenie podobieństwa do dwóch równie popularnych serów, to znaczy: camemberta i gorgonzoli.
Ser cambozola – gdzie może być zastosowany?
Cambozola idealnie odnajduje się jako składnik dań podanych na zimno np. sałatek lub pieczywa, jak i również na gorącą np. makaron, zapiekanki. Jego unikalny smak sprawia, że z pewnością będzie on dobrą decyzją przy podaniu go na desce serów. Wysublimowany smak camboli z pewności zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy. Ser cambozola może być również podawany w towarzystwie wina, jego walory smakowe idealnie komponuje się z białymi winami.