Ser Cambozola to bawarski przysmak wyrabiany od początku XX wieku, jego produkcję zapoczątkowała rodzina Bergander. Ser ten jest produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, a okres dojrzewania wynosi zwykle 4 tygodnie. Blue Bawaria, bo tak kiedyś zwana była cambozola jest serem z porostem białej i przerostem niebieskiej pleśni, stanowi on nie lada gratkę dla miłośników wysublimowanych, pełnych i wyrazistych smaków.

Ser cambozola – walory smakowe.

Cambozola posiada miękką białą skórkę, lepką kremową konsystencję miąższu. Dzięki dodaniu śmietanki do krowiego mleka, w serze dominuje łagodny delikatny smak, aczkolwiek jest on przełamywany przez szlachetną niebieską pleśń, która nadaje lekko pikantny, gorzki posmak. Takie połączenie sprawia, że cambozola to ser szlachetny najlepszego gatunku. Ten rodzaj sera pleśniowego stanowi bogate źródło białka i ważnych makroelementów takich jak wapń lub fosfor.

Ser cambozola – Skąd pochodzi nazwa?

Cambozola z zewnątrz wygląda podobnie jak camembert, niektórzy doszukują się nawet podobieństwa do sera Brie. Nazwa sera blue bawaria została zmieniona na cambozola. Ideą przyświecającą przy wymyślaniu nazwy było podkreślenie podobieństwa do dwóch równie popularnych serów, to znaczy: camemberta i gorgonzoli.

Ser cambozola – gdzie może być zastosowany?

Cambozola idealnie odnajduje się jako składnik dań podanych na zimno np. sałatek lub pieczywa, jak i również na gorącą np. makaron, zapiekanki. Jego unikalny smak sprawia, że z pewnością będzie on dobrą decyzją przy podaniu go na desce serów. Wysublimowany smak camboli z pewności zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy. Ser cambozola może być również podawany w towarzystwie wina, jego walory smakowe idealnie komponuje się z białymi winami.

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY