Mleko owcze jest trzecim rodzajem mleka pod względem produkcji światowej. Rocznie na całym świecie produkuje się około 8,2 mln ton mleka owczego, jednak to stanowi tylko 1,5% całej ilości produkowanego mleka od różnych gatunków zwierząt. Z roku na roku zainteresowanie innym mlekiem owczym rośnie, ze względu na korzyści zdrowotne i ciekawy smak. Mleko owcze najczęściej dodawane jest do napojów fermentowanych lub do serów. Mleko owcze wykorzystywane jest głównie do produkcji szlachetnych odmian serów, jogurtów i serów serwatkowych.  Jednak w Polsce produkcja mleka owczego nie jest tak popularna i szacuję się ją na około 1000 ton rocznie.

Mleko owcze – skład
Mleko owcze zawiera więcej tłuszczu niż mleko krowie, to są to w dużej mierze kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach co sprawia, że są łatwostrawne przez organizm. Dodatkowo, wyższa tłustość mleka owczego nie ma negatywnego wpływ na cholesterol, a wręcz przeciwnie. Kolejną zaletą mleka owczego jest wysoka zawartość białka. Zawiera ono prawie dwa razy więcej białka niż mleko krowie. Następnie, mleko owcze zawiera wiele witamin takich jak witamina A, E, witaminy C oraz witaminy z grupy B. Jest ono również bogate w potas, fosfor, sód, chlor oraz biotynę. Mleko owcze wyróżnia się wysoką zawartością wapnia. 100g mleka owczego dostarcza nam, aż 19% dzianego zapotrzebowania na wapń.

Wartość odżywcza mleka owczego jest wyższa w porównaniu z mlekiem kozim i krowim ze względu na większą zawartość białka, lipidów, minerałów i witamin niezbędnych dla zdrowia człowieka oraz wyższą wartość kaloryczną

Mleko owcze zawiera laktozę, jak każde mleko pozyskiwane od ssaków. Ilość laktozy w mleku owczym jest podobna do ilości w mleku krowim, dlatego osoby z nietolerancją laktozy powinny go unikać.

Mleko owcze – właściwości
Mleko owcze ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wysoka zawartość wartości odżywczych ma pozytywny wpływ na strukturę kości oraz zębów, ale również wspiera naszą odporność i wspiera w walce z infekcjami. Dodatkowo, mleko owcze może mieć pozytywny wpływ na kondycję naszej cery, można je znaleźć w niektórych produktach kosmetycznych. Mleko owcze ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi dzięki obecności specyficznych aminokwasów. Kobiety w ciąży również mogą spożywać mleko owcze ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.

Mleko owcze – zastosowanie
Mleko owcze jest bardzo częstym składnikiem do produkcji serów. Przykładem, sera owczego jest hiszpański Manchego lub francuski Roquefort. Rzadko kiedy przepisy kulinarne z wymagają od nas użycia samego mleka owczego. Jednak warto podkreślić, że mleko owcze ma słodkawo-orzechowy smak i przyjemny zapach, dlatego idealnie urozmaici dietę i może zastąpić mleko krowie w codziennym wykorzystaniu.