Mleko owcze jest zdecydowanie mniej popularne od innego rodzaju mlek, przez co jest również trudniej dostępne. Rocznie na całym świecie produkuję się około 8,2 mln ton mleka owczego, jednak to stanowi tylko 1,5% całej ilości produkowanych mlek od różnych gatunków zwierząt. Mleko owcze najczęściej dodawane jest do napojów fermentowanych lub do serów. Sery z dodatkiem mleko owczego są najczęściej produktami regionalnymi. Na przykład, jednymi z dobrze znanych serów owczych są oscypki. Jednak w Polsce produkcja mleka owczego nie jest tak popularna i szacuję się ją na około 1000 ton rocznie.

Mleko owcze – skład
Mleko owcze zawiera więcej tłuszczu niż mleko krowie, to są to w dużej mierze kwasy tłuszczowe o krótkich łańcuchach co sprawia, że są łatwostrawne przez organizm. Dodatkowo, wyższa tłustość mleka owczego nie ma negatywnego wpływ na cholesterol, a wręcz przeciwnie. Kolejną zaletą mleka owczego jest wysoka zawartość białka. Zawiera ono prawie dwa razy więcej białka niż mleko krowie. Następnie, mleko owcze zawiera wiele witamin takich jak witamina A, E, witaminy C oraz witaminy z grupy B. Jest ono również bogate w potas, fosfor, sód, chlor oraz biotynę. Mleko owcze wyróżnia się wysoką zawartością wapnia. 100g mleka owczego dostarcza nam, aż 19% dzianego zapotrzebowania na wapń.

Mleko owcze zawiera laktozę, jak każde mleko pozyskiwane od ssaków. Ilość laktozy w mleku owczym jest podobna do ilości w mleku krowim, dlatego osoby z nietolerancją laktozy powinny go unikać.

Mleko owcze – właściwości
Mleko owcze ma wiele prozdrowotnych właściwości. Wysoka zawartość wartości odżywczych ma pozytywny wpływ na strukturę kości oraz zębów, ale również wspiera naszą odporność i wspiera w walce z infekcjami. Dodatkowo, mleko owcze może mieć pozytywny wpływ na kondycję naszej cery, można je znaleźć w niektórych produktach kosmetycznych. Mleko owcze ma również pozytywny wpływ na ciśnienie krwi dzięki obecności specyficznych aminokwasów. Kobiety w ciąży również mogą spożywać mleko owcze ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.

Mleko owcze – zastosowanie
Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, mleko owcze w kuch najczęściej znajdywane jest w serach, rzadko kiedy przepisy wymagają od nas użycia samego mleka owczego. Jest to spowodowane tym, że mleko te nie jest łatwo dostępne. Jednak warto podkreślić, że mleko owcze ma słodkawo-orzechowy smak i przyjemny zapach, dlatego idealnie urozmaici twoją dietę. Produkty z mleka owczego to najczęściej sery na bazie wyłącznie tego mleka lub mieszanki mlek. Sery owcze zyskują na popularności w Polsce. Przykładem, sera owczego jest hiszpański Manchego lub francuski Roquefort

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY