Mleko kozie jest jedną z alternatyw dla mleka krowiego. Mleko kozie zyskuję na popularności wśród konsumentów, dlatego warto przedstawić jego skąd oraz właściwości. Mleko kozie wyróżnia się małą liczbą bakterii, niewielką ilością komórek somatycznych, brakiem organizmów chorobotwórczych oraz substancji szkodliwych.

Mleko kozie – skład
Mleko kozie charakteryzuję się wysoką zawartością wapnia, fosforu i potasu. Dostarcza organizmowi aż 33% dziennego zapotrzebowania na wapno, oraz 17% dziennego zapotrzebowania na białko. W składzie znajdują się także pozostałe minerały tj. magnez, cynk i witamin z grupy A,B,D,PP: stanowiące podstawy prawidłowego rozwoju dzieci jak również źródło energii dla organizmu u osób dorosłych.

Proporcje białek obecnych w mleku kozim różni się od proporcji białek w mleku krowim. Wszystko to co powoduję reakcję alergiczną w mleku krowim ma zazwyczaj niższe stężenie w mleku kozim i dlatego wiele osób lepiej toleruje mleko kozie. Ilość kazeiny w mleku kozim jest zdecydowanie mniejsza od ilości w mleku krowim, a dodatkowo w niektórych przypadkach jej stężenie jest bliskie zeru.

Mleko kozie – właściwości
Jedną z właściwości mleka koziego jest obniżanie poziom „złego” cholesterolu we krwi. Dodatkowo, mleko kozie wzmacnia naturalną florę bakteryjną, dzięki dużej zawartości prebiotyków. Obecność witaminy B13 w mleko, pełni funkcje regeneracji tkanek u starszych osób, a u młodszych za budowy komórek. W składzie znajdziemy również duże ilości kwasu foliowego odpowiedzialnego za tworzenie i wspomaganie dojrzewania komórek. Potas w mleku kozim , który wspiera pracę układu nerwowego oraz mózgu, natomiast cynk pomaga ustabilizować ciśnienie.

Produkty z mleka koziego
Mleko kozie jest używane do produkcji serów kozich. Czasami są to tylko kozie sery, a czasami są to sery na bazie mieszanki różnego rodzaju mlek. Sery kozie występują w różnych wersjach. Mamy sery kozie pleśniowe oraz sery kozie twarde. Mleko kozie może być również użyte do produkcji serów świeżych lub jogurtów. Produkty kozie charakteryzują się lekko ostrym i cierpkim smakiem, jednak w sklepach znajdziemy również kozie sery o łagodnym smaku.