Żółty ser to powszechna nazwa używana do określenia dojrzewających, twardych serów podpuszczkowych. Prawdziwy ser żółty jest nie tylko bardzo wartościowym produktem, ale również bardzo pysznym. Ser żółty zawiera wiele witamin i minerałów, które wspomagają funkcjonowaniu naszego organizmu. Istotne jest by zrozumieć, że dostępne na rynku sery żółte różnią się od siebie składem. Im krótszy skład produktu tym lepszy. Do produkcji sera żółtego są potrzebne tylko cztery składniki: mleko, sól, podpuszczka oraz kultury bakterii. Wszystkie dodatki są zbędne, jednak nie wszystkie są szkodliwe.

Jakie wartości ma ser żółty?

Ser żółty zawiera witaminy A, B oraz D. Witamina A jest odpowiedzialna za przebieg procesów wzrostowych, przemian tłuszczów oraz wspiera regenerację komórek. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witaminy z tej grupy mają również pozytywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne gdyż łagodzą napięcie nerwowe oraz poprawiają sprawność intelektualna. Witamina C pełni wiele funkcji ale do najważniejszych zaliczamy wsparcie układu odpornościowego w walce z infekcjami oraz ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Ser żółty jest bogaty w wapno. Tak wysoka zawartość wapnia jest spowodowana ilością mleka użytego do produkcji. Do wyprodukowania 1 kg sera potrzebne jest 4kg mleka. Wapno wspomaga układ kostny, jest podstawą tkanki łacznej kości i zębów. Ten składnik mineralny reguluje niektóre hormony oraz uczestniczy w krzepnięciu krwi.

Warto jeść ser pół†y również ze względu na zawartość białka. Białko jest jednym z głównych elementów budulcowym wszystkich komórek organizmu.

Ser żółty zawiera również cynk i miedź. Cynk reguluje prace kładu krążenia, między innymi pomaga ustabilizować ciśnienie oraz zapobiega żylakom. Miedź natomiast zapobiega chorobom serca i układu krążenia. Ma również działanie bakteriobójcze.

Ser żółty warto jeść, ponieważ zawiera tryptofan. Jest to substancja, która wspiera wydzielanie serotoniny, tak zwanego hormonu szczęścia. Wspomaga ona nasza dobre samopoczucie. Dodatkowo, chrom obecny w serze koi nerwy i łagodzi bóle głowy.

Jedną z substancji, które znajdziemy w serze żółtym jest również magnez. Pobudza on pracę mózgu oraz poprawia koncentracje i pamięć.

Kaloryczność sera żółtego

Ser żółty jest znany ze swojej kaloryczności, jednak to nie powinno zniechęcać nas do niego. Warto jeść ser żółty, ale z umiarem. Może on dostarczyć organizmowi pełnowartościowej energii, a nie pustych kalorii. 100g sera to około 350kcal.

Produkty bez laktozy

Ser żółty jest naturalnym produktem bez laktozowym, gdyż kultury bakterii są odpowiedzialne za fermentację beztlenową. Bakterię żywią się laktozą, która obecna jest w mleku. Właśnie dlatego sery żółte są produktami bez laktozy.