Brie – charakterystyka

Brie to ser półmiękki, wyprodukowany na bazie mleka krowiego pasteryzowanego. Ser pochodzi z Francji. Charakteryzuję się kremową konsystencja oraz pieczarkowym aromatem. Brie jest porośnięty białą pleśnią, która sprawia że wnętrze sera jest płynne i maślane. Istnieją różne rodzaje sera Brie, które różnią się od siebie wyrazistością smaku.

Połączenie białego wina z serem Brie

Łącząc wino z serem ważne jest, aby pamiętać by były one o podobnej intensywności. Można przyjąć zasadę, by z łagodnymi serami nie łączyć z win powyżej 14,5%. Z serami z białą pleśnią idealnie komponują się białe wina. Połączenie wina białego z Brie ma na celu podkreślenie smaku jednocześnie nie dominując go. Wino białe powinno być schłodzone. Dodatkowo, słodkie wina dobrze komponują się z serami o mazistej konsystencji, takich jak Brie.

Szampany i wina musujące

Na przykład: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gaillac, Pinot Blanc . Są to alkohole o wysokiej kwaskowatości, więc idealnie smakują podane do kremowych serów miękkich. Na przykład: Martí Serdà Masia d’Or Cava Brut Penedès