Brie – charakterystyka

Brie to ser półmiękki, wyprodukowany na bazie mleka krowiego pasteryzowanego. Ser pochodzi z Francji. Charakteryzuję się kremową konsystencja oraz pieczarkowym aromatem. Brie jest porośnięty białą pleśnią, która sprawia że wnętrze sera jest płynne i maślane. Istnieją różne rodzaje sera Brie, które różnią się od siebie wyrazistością smaku.

Połączenie białego wina z serem Brie

Łącząc wino z serem ważne jest, aby pamiętać by były one o podobnej intensywności. Można przyjąć zasadę, by z łagodnymi serami nie łączyć z win powyżej 14,5%. Z serami z białą pleśnią idealnie komponują się białe wina. Połączenie wina białego z Brie ma na celu podkreślenie smaku jednocześnie nie dominując go. Wino białe powinno być schłodzone. Dodatkowo, słodkie wina dobrze komponują się z serami o mazistej konsystencji, takich jak Brie.

Szampany i wina musujące

Na przykład: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gaillac, Pinot Blanc . Są to alkohole o wysokiej kwaskowatości, więc idealnie smakują podane do kremowych serów miękkich. Na przykład: Martí Serdà Masia d’Or Cava Brut Penedès

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY