Wino i sery to niemal połączenie doskonałe. Dobrze dobrane mogą nawzajem uwydatnić oraz podkreślić swój smak. Niestety, złe połączenie może przyćmić smak sera, dlatego ważne jest żeby przestrzegać pare podstawowych zasad, które dają nam gwarancje sukcesu.

Łączenie win i serów

Podstawową zasadą, którą należy się kierować to dobranie intensywności sera do intensywności wina. Intensywność nie musi być dokładnie taka sama, ale dobrze żeby była podobna. Wyraźne wina dobrze łączyć z z serami o intensywnym i charakterystycznym smaku. Na przykład, czerwone wina o mocnym smaku bedą się dobrze komponowały z długo dojrzewającymi serami twardymi. Natomiast, białe wina bedą świetnie pasować z miękkich serów. Uproszczeniem tej zasady jest również łączenie produktów z tego samego regionu. Ta prosta zasada prawie zawsze uchroni nas przed porażką.

Wino i niebieskie sery pleśniowe

Sery z niebieską pleśnią to te do których podczas produkcji dodawany jest grzyb z rodzaju Penicillium. To właśnie on sprawia, że ser pokrywa się pleśnią. Mleko użyte do produkcji może być zarówno krowie jak i kozie i owcze. Niebieskie sery pleśniowe charakteryzują się lekko ostrym i słonym smakiem. Przykładami takich serów jest gorgonzola, stilton i roquefort.

Wina, które świetnie pasują do tego rodzaju serów to wina słodkie lub półsłodkie, najlepiej z późnego zbioru. Słodki smak wina zniweluję zapach sera i jednocześnie sprawi że ser stanie się bardziej kremowy i będziemy mieć wrażenie, że rozpływa się w ustach.

Wino, brie i camembert

Zarówno brie i camembert to miękkie sery francuskie produkowane na bazie mleka krowiego. Należą do grupy serów porośniętych biała pleśnią. Struktura tych serów jest sprężysta, a ich konsystencja jest kremowa. Do tego rodzaju sera najlepiej sprawdzą się wina musujące takie jak prosecco lub cava. Sprawdzi się również oryginalny szampan.

Jednak brie pozwala na większą dowolność przy wyborze wina. Oprócz wina musującego sprawdzą się również wina czerwona jak i białe. Przykładem jest Chardonnay, Merlot czy Sauvignon Blanc. Camembert najlepiej komponuje się z białymi winami wytrawnymi, jednak wino czerwone też się sprawdzi. Nasze sugestie to Cabernets Blanc lub Chianti Rouge.

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY