Pewnie zwróciłeś uwagę na jak wiele różnych kształtów może być pokrojony ser. Nie są to jednak przypadkowe kształty. Sery różnią się od siebie konsystencją, czasem dojrzewania i oczywiście smakiem. Ser może mieć inna konsytencję w środku, a inną przy skórce. Dlatego zależnie od rodzaju oraz kształtu sera wybieramy sposób w jaki go kroimy. Wybranie odpowiedniej metody krojenia ma na celu wydobycie całego potencjału sera i pozwolić każdej osobie cieszyć się takim samym smakiem sera niezależnie od kawałka.
Sery pleśniowe tak jak wszystkie sery powstają z różnego rodzaju mleka. Następnie są ścinane za pomocą poduszki, a na koniec podczas etapu dojrzewania rozwija się pleśń dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni. Sery pleśniowe występują w różnych kształtach. Mogą być kształcie kręgu, takie jak cambozola lub brie, wówczas należy je kroić na małe trójkąciki. Sery o kształcie kręgu kroimy tak jak tort, najpierw na pół, następnie na cztery części a dopiero póżniej na małe trójkąciki. Te same sery mogą być również sprzedawane w kształcie klinka. W tym przypadku mamy więcej możliwości. Klinek możemy pokroić na duże trójkąciki, zaczynając od czubka i krojąc wzdłuż. Alternatywnie możemy odkroić czubek w kształcie trójkąta, a resztę pokroić na plasterki. Sery pleśniowe w kształcie walca kroimy na plasterki, a sery w kształcie kwadratu podobnie do serów o kształcie kręgu. Najpierw na pół, następnie na cztery części a na koniec na mniejsze kawałki.