Pewnie zwróciłeś uwagę na jak wiele różnych kształtów może być pokrojony ser. Nie są to jednak przypadkowe kształty. Sery różnią się od siebie konsystencją, czasem dojrzewania i oczywiście smakiem. Ser może mieć inna konsytencję w środku, a inną przy skórce. Dlatego zależnie od rodzaju oraz kształtu sera wybieramy sposób w jaki go kroimy. Wybranie odpowiedniej metody krojenia ma na celu wydobycie całego potencjału sera i pozwolić każdej osobie cieszyć się takim samym smakiem sera niezależnie od kawałka.

Sery pleśniowe tak jak wszystkie sery powstają z różnego rodzaju mleka. Następnie są ścinane za pomocą poduszki, a na koniec podczas etapu dojrzewania rozwija się pleśń dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni. Sery pleśniowe występują w różnych kształtach. Mogą być kształcie kręgu, takie jak cambozola lub brie, wówczas należy je kroić na małe trójkąciki. Sery o kształcie kręgu kroimy tak jak tort, najpierw na pół, następnie na cztery części a dopiero póżniej na małe trójkąciki. Te same sery mogą być również sprzedawane w kształcie klinka. W tym przypadku mamy więcej możliwości. Klinek możemy pokroić na duże trójkąciki, zaczynając od czubka i krojąc wzdłuż. Alternatywnie możemy odkroić czubek w kształcie trójkąta, a resztę pokroić na plasterki. Sery pleśniowe w kształcie walca kroimy na plasterki, a sery w kształcie kwadratu podobnie do serów o kształcie kręgu. Najpierw na pół, następnie na cztery części a na koniec na mniejsze kawałki.

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY