Pewnie zwróciłeś uwagę na jak wiele różnych kształtów może być pokrojony ser. Nie są to jednak przypadkowe kształty. Sery różnią się od siebie konsystencją, czasem dojrzewania i oczywiście smakiem. Ser może mieć inna konsytencję w środku, a inną przy skórce. Dlatego zależnie od rodzaju oraz kształtu sera wybieramy sposób w jaki go kroimy. Wybranie odpowiedniej metody krojenia ma na celu wydobycie całego potencjału sera i pozwolić każdej osobie cieszyć się takim samym smakiem sera niezależnie od kawałka.

Sery pleśniowe tak jak wszystkie sery powstają z różnego rodzaju mleka. Następnie są ścinane za pomocą poduszki, a na koniec podczas etapu dojrzewania rozwija się pleśń dzięki obecności odpowiednich szlachetnych pleśni. Sery pleśniowe występują w różnych kształtach. Mogą być kształcie kręgu, takie jak cambozola lub brie, wówczas należy je kroić na małe trójkąciki. Sery o kształcie kręgu kroimy tak jak tort, najpierw na pół, następnie na cztery części a dopiero póżniej na małe trójkąciki. Te same sery mogą być również sprzedawane w kształcie klinka. W tym przypadku mamy więcej możliwości. Klinek możemy pokroić na duże trójkąciki, zaczynając od czubka i krojąc wzdłuż. Alternatywnie możemy odkroić czubek w kształcie trójkąta, a resztę pokroić na plasterki. Sery pleśniowe w kształcie walca kroimy na plasterki, a sery w kształcie kwadratu podobnie do serów o kształcie kręgu. Najpierw na pół, następnie na cztery części a na koniec na mniejsze kawałki.

Zostań naszym partnerem







    WiadomośćProśba o kontakt
    Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>
    DYSTRYBUTOR SERÓW EUROPEJSKICH / DYSTRYBUTOR NABIAŁU / DYSTRYBUTOR SERÓW / PRODUKTY EUROPEJSKIE / NABIAŁ EUROPEJSKI / EKSPORT NABIAŁU / SERY WŁOSKIE
    SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera