Jeśli zastanawiasz się w jaki sposób pokroić sery twarde i półtwarde to dobrze trafiłeś. Tutaj znajdziesz kilka prostych zasad, które zapewnią że cały potencjał smakowy ser zostanie otrzymany po pokrojeniu. Poprawny sposób krojenia sera ma na celu zagwarantowanie, że zarówno pierwsza jak i ostatnia osoba próbująca dany ser może się cieszyć takim samym smakim oraz konsystencją.

Zacznijmy od przygotowania serów zanim przejdziemy do krojenia ich na kawałki. Po pierwsze, pamiętaj żeby wyjąć sery z lodówki na około godzinę przed podaniem. Sery powinno podawać się w temperaturze pokojowej. Krojąc sery upewnij się, że każdy ser ma zarówno skórkę jak i środek sera.

Ser twarde mają twardą i kruchą teksturę, dlatego zamiast kroić je na kawałki to je kruszymy za pomocą specjalnego noża. Podczas kruszenia uzyskujemy bryłki sera. Sery półtwarde najczęściej dostępne są w kształcie klinka lub grubych plastrów. Wówczas kroimy ser na słupki zaczynając od wewnętrznej krawędzi. By na koniec nie zostać z samą skórką, w momencie w którym zostanie nam ser o grubości około dwóch słupków, zaczynamy kroić go prostopadle do krawędzi.

Zostań naszym partnerem







    WiadomośćProśba o kontakt
    Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>
    DYSTRYBUTOR SERÓW EUROPEJSKICH / DYSTRYBUTOR NABIAŁU / DYSTRYBUTOR SERÓW / PRODUKTY EUROPEJSKIE / NABIAŁ EUROPEJSKI / EKSPORT NABIAŁU / SERY WŁOSKIE
    SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera