Sery długodojrzewające to sery podpuszczkowe, które po uformowaniu poddawane są okresowi leżakowania, który może trwać od kilku tygodni do nawet kilku lat. Czas dojrzewana wpływa na smak oraz twardość sera. Sery o krótszym czasie dojrzewania są miękkie i łagodniejsze w smaku, natomiast sery dojrzewające dłużej są pikantne i twarde. To właśnie podczas okresu dojrzewania, każdy ser uzyskuję swój indywidualny smak oraz zapach. Za ser długodojrzewający uważany jest produkt, który dojrzewał co najmniej przy miesiące.

Dlaczego sery dojrzewają?

Dojrzewanie to bardzo istotny etap w procesie produkcji sera. Proces ten jest złożony i polega na warunkach w jakich pozostawiony jest ser. Dwa najważniejsze czynniki to temperatura oraz wilgotność. Te czynniki dobiera się tak by kultury bakterii obecnych w serze, odpowiedzialne za jego fermentacje, mogły się rozwijać i wpływać na smak sera. Z czasem nie zmienia się tylko smak, ale mogą się zmienić również jego wartości odżywcze. [1]

Wartości odżywcze

Sery dojrzewające są źródłem wielu składników odżywczych takich jak wapń, selen, fosfor oraz magnez. Obecność tych składników, witamin oraz bioaktywnych peptydów wspomaga funkcjonowanie mózgu. Sery tego typu stanowią bogate źródło białka, przewyższając w tej kategorii mięsa i wędliny. Wysoka zawartość białka w diecie pomaga regulować ciśnienie  oraz krzepliwość krwi, a na dodatek stymuluje układ immunologiczny. Ser długodojrzewający jest również najlepszym źródłem wapnia w diecie. Wapń jest potrzebny do zapobiegania otyłości, nadciśnieniu oraz miażdżycy. [2]

Podczas procesu dojrzewania laktoza obecna w produkcie ulega rozkładowi, co pozwala na obecność sera długodojrzewającego w diecie osób uczulonych na ten alergen.

Wpływ na zdrowie

Badanie pokazują, że spożycie sera długodojrzewającego może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Na przykład, wysokie spożycie serów dojrzewających dwukrotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi. Składniki obecne w serach również mają bezpośredni wpływ na zdrowie. Wysoka zawartość wapnia w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy o 40%! [3]

[1] https://welcome2poland.eu/artykul/charakterystyka-sera-dojrzewajacego-9-miesiecy-94927

[2] https://www.forummleczarskie.pl/RAPORTY/714/sery-dlugodojrzewajace

[3] https://www.agroindustry.pl/index.php/2016/03/14/sery-dojrzewajace-kwintesencja-zdrowia/

Become our partner







    MessageContact request
    <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>Consent to data processing</a>
    PPH Temar

    spółka z o.o.,
    Spółka komandytowa

    info@temar.pl
    www.swiat-serow.pl

    central

    Tartaczna 34,
    40-479 Katowice

    phone +48 32 351 31 60
    fax +48 32 450 2700

    Warsaw branch

    Prymasa tysiąclecia 62
    01-424 warszawa

    phone +48 22 837 93 13
    fax +48 22 380 16 78

    Sales manager south

    MARIOLA CZERWIK
    phone +48 695 230 748

    central:
    phone +48 605 595 673

    Sales manager north

    P. O.
    DOROTA MOSAKOWSKA
    phone +48 609 189 430

    central:
    phone +48 693 550 060

    EUROPEAN CHEESE DISTRIBUTOR / DAIRY DISTRIBUTOR / CHEESE DISTRIBUTOR / EUROPEAN PRODUCTS / EUROPEAN DAIRY / DAIRY EXPORTS / ITALIAN CHEESES / FRENCH CHEESES SPANISH CHEESES / CHEESES FOR THE GASTRONOMIC INDUSTRY