Wyszukaj według kategorii
SER IBERICO (porcja)
Kraj pochodzenia: HiszpaniaRodzaj mleka: krowie, kozie, owcze surowe
Masa: 150 g
Przydatność do spożycia: 200
Ilość w opakowaniu: 16
Iberico jest wytwarzany z mieszanki pasteryzowanego mleka od krów, kóz i owiec. Połączenie tych trzech rodzajów mleka zmienia się z sezonu na sezon w oparciu o pogodę, jednak minimalne wytyczne są ściśle przestrzegane przez produkujące mleczarnie. Minimalna mieszanka to: mleko krowie 50%, mleko kozie (min 20%) i mleko owcze (min 15%).
Iberico to ziołowy ser o bardzo łagodnym smaku kozim, który miesza się z maślanym owczym mlekiem, aby uzyskać bardzo przyjemny smak i aromat. Pasta wewnętrzna ma jasnożółty biały do lekko beżowego kolor i łagodny aromat.
W Hiszpanii Iberico jest zwykle używany jako ser stołowy podawany z pastą z pigwy (membrillo), ale jest również doskonałym serem topiącym, dlatego może być stosowany w wielu przepisach.