Wyszukaj według kategorii
SER CHEDDAR MILD RED (blok)
Kraj pochodzenia: IrlandiaRodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 2,5 kg
Przydatność do spożycia: 60
Ilość w opakowaniu: 2
Oryginalny, irlandzki ser Cheddar Red. Bez względu na formę podania, smakuje doskonale. Gładki, kremowy i przede wszystkim wyrazisty w smaku. Niezbędny składnik deski serów, jak również idealny składnik codziennych kanapek.
Swoją nazwę zawdzięcza miasteczku Cheddar, gdzie – według legendy powstał pierwszy ser cheddar. Tradycja głosi, że pewna służąca odłożyła do jaskini garnek z mlekiem i całkowicie o nim zapomniała. Gdy wróciła po niego po kilku dniach – ujrzała na powierzchni grudki, z których wytworzono później ser Cheddar. Ser ten produkuje się poprzez wielokrotne tłoczenie, cięcie, mieszanie oraz odciskanie mlecznego kożucha. Im lepiej odsączy się serwatkę, tym trwalszy będzie wyrób. Cheddar może leżakować bardzo długo, czemu zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat. Ze względu na długość leżakowania, wyróżniamy kilka rodzajów sera Cheddar, różniących się od siebie smakiem: mild (łagodny), medium (umiarkowanie ostry), sharp (ostry), extra sharp (bardzo ostry). Zachęcamy do degustacji naszego sera Cheddar!
