Wyszukaj według kategorii
SER MOZZARELLA (w solance)
Kraj pochodzenia: Niemcy
Rodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 100 g
Przydatność do spożycia: 18
Ilość w opakowaniu: 20
Ser świeży w solance o delikatnym, łagodnym smaku i elastycznej, zwartej konsystencji. Ser mozzarella w solance jest doskonałym składnikiem sałatek. Jego smak doskonale komponuje się z oliwą z oliwek i octem balsamicznym oraz świeżą bazylią. Do mozzarelli polecane są wina wytrawne. Ser produkowany jest z mleka krowiego, pasteryzowanego. Zawiera 45% tłuszczu.
Tradycyjny ser mozzarella wywodzi się z południowych Włoch. Legendy głoszą, że około III wieku mnisi z San Lorenzo di Capua stworzyli ser, który zdobył wielką popularność – szczególnie wśród ubogich mieszkańców. Ze względu na jego konsystencję, ser nazwano “mozza”, co z włoskiego można przetłumaczyć jako “odrywać się”. Dzisiejsza nazwa tego sera może pochodzić od włoskiego “mozzatura”, odnoszącego się do sposobu wytwarzania sera – cięcia masy na mniejsze kawałki. Ser mozzarella osiągnął niesamowitą sławę i stał się jednym z najpopularniejszych serów na całym świecie. Nic więc dziwnego, że zaczęto go produkować także w innych krajach.
