SER MOZZARELLA W SOLANCE (porcja)

Kraj pochodzenia: Niemcy
Rodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 125 g
Przydatność do spożycia: 18
Ilość w opakowaniu: 20

Ser świeży w solance o delikatnym, łagodnym smaku i elastycznej, zwartej konsystencji. Mozzarella w solance jest doskonałym składnikiem sałatek. Jej smak doskonale komponuje się z oliwą z oliwek i octem balsamicznym oraz świeżą bazylią. Do mozzarelli polecane są wina wytrawne. Ser produkowany jest z mleka krowiego, pasteryzowanego. Zawiera 45% tłuszczu.

Skąd wziął się ten rodzaj sera? Ser mozzarella powstał w rejonie Kampanii we Włoszech. Wówczas wykonywany był z mleka bawolego, specjalnie przygotowywanego przez mieszkańców. Większą popularność zyskał w XIX wieku, kiedy to zaczęto eksportować go do innych krajów. 

Do czego wykorzystuje się ser mozzarella? To doskonały składnik różnych sałatek, a także pizzy. Mozzarella równie świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu lasagne, makaronów czy kanapek. Możesz także postawić na sprawdzony minimalizm i podać Caprese – ułożone na przemian plastry mozzarelli i pomidora, polane sosem z oliwy, przyprawione pieprzem oraz listkami świeżej bazylii.



Pobierz kartę produktu
SER MOZZARELLA W SOLANCE (porcja)

Zobacz także