Wiosenna sałatka z serem mozzarella: przepis

Sałatki królują w czasie wiosny i lata. W tym czasie zdecydowana większość z nas lubi jeść mniej kaloryczne produkty i wybiera zdrowsze produkty niż w czasie zimy. Dostępność świeżych warzyw i owoców ułatwia to zadanie. Bogactwo smaków i kolorów na talerzu przekonuje nas do zdrowszych wyborów. Świetnym pomysłem na klasycznie wiosenne danie jest szybka sałatka z mozzarellą!

Mozzarella – królowa lekkich i szybkich sałatek

Mozzarella to świeży ser, produkowany z mleka krowiego. Ma śnieżnobiały kolor i bardzo delikatny smak. Mozzarellę z reguły znajdziesz w opakowaniu wypełnionym solanką, ze względu na zachowanie świeżości i jędrności sera. Najczęściej występuje w formie kulki o wadze około 125 g lub mini kuleczek.

To bardzo popularny produkt, który perfekcyjnie sprawdza się w wiosennych, lekkich sałatkach. Ma delikatny, kremowy smak i wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tego typu sałatek. Mozzarella nie ma tendencji do dominowania, ale idealnie uzupełnia całość dania, wprowadzając harmonię i ułatwiając wydobycie wszystkiego, co najlepsze z pozostałych składników.

Pomidory – perfekcyjne dopełnienie wiosennej sałatki

Mozzarella i pomidory są połączeniem, o którym krążą legendy. Pomidory mają orzeźwiający słodko-kwaśny smak, który wspaniale równoważy się za sprawą delikatnej, kremowej mozzarelli. Miękkość i soczystość pomidorów dobrze współgra również z pozostałymi składnikami wiosennych, lekkich sałatek. Jeśli myślisz o pysznej i szybkiej sałatce, której jedzenie będzie czystą przyjemnością – koniecznie weź pod uwagę pomidory oraz mozzarellę.

Lekka sałatka z mozzarellą – przepis

Przepis na wiosenną sałatkę z mozzarellą jest prosty i zajmie Ci tylko kilka chwil. Wystarczy kilka składników i przyrządzisz pyszny, świeży i lekki posiłek.

Składniki:

Sos:

Sposób przygotowania sałatki z mozzarellą:

Rozpocznij przygotowanie sałatki z mozzarellą od uprażenia słonecznika, aż się zrumieni. Opcjonalnie możesz wybrać też pestki dyni. Po uprażeniu odłóż na bok do wystygnięcia. W garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj szparagi przez około 3-4 minuty, aż staną się jędrne, ale nadal lekko chrupiące. Następnie odcedź je i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz ugotowane szparagi.

Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz w małej miseczce. Polej sałatkę z mozzarellą przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Posyp sałatkę z mozzarellą prażonym słonecznikiem tuż przed podaniem, aby dodać jej chrupkości.


Może zainteresują Cię także inne nasze wpisy:

Jesienna sałatka z dynią i serem kozim

Najlepsze sery hiszpańskie

Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?