Ser i wino to idealny duet, sprawdzony przepis na udane przyjęcie. Obydwa produkty szczycą się wyjątkowym bogactwem smaków i zapachów, a ich połączenie to prawdziwa uczta dla zmysłów. Zarówno sery, jak i wino, dla koneserów mogą stać się jedną z największych przyjemności życia.
Oba produkty mają ze sobą dużo wspólnego. Proces produkcji serów, podobnie jak proces produkcji wina, należy do bardzo wyrafinowanych. Ich cechą wspólną jest fermentacja. Bez fermentacji owoców nie byłoby wina, ser natomiast miałby zupełnie inny smak. W przypadku alkoholowego trunku jego smak zależy od szczepu winogron, w przypadku sera – od rodzaju mleka, z którego jest produkowany. Smak obydwu rarytasów zależy również od technologii produkcji i czasu dojrzewania.
Jak dobrać wino do sera?
Wino i ser można komponować na wiele sposobów, w zależności od indywidualnych preferencji. Istnieją jednak pewne wskazówki kompozycji.
- Do serów twardych, mocno dojrzałych (np. Parmigiano Reggiano, Grana Padano) pasują wina czerwone, również długo dojrzewające.
- Sery twarde i półtwarde średnio dojrzałe (np. Gouda, Maasdam, Emmentaler, Gruyere) najlepiej smakować będą z winem czerwonym o średnim okresie dojrzewania, a także z białym, mocnym winem.
- Do serów pleśniowych polecamy trunki czerwone i lekko słodkie, o owocowej nucie.
- Miękkie i tłuste sery świetnie komponują się zarówno z winem białym, jak i czerwonym, likierowym.
- Do serów świeżych doskonała będzie odmiana biała lub różowa.
- Wszelkiego rodzaju sery wędzone najlepiej smakować będą z winem o bogatym, słodkim bukiecie.