Czy nabiał jest zdrowy? Właściwości nabiału
Wielu z Was zadaje pytanie: “Czy nabiał jest zdrowy?”, dlatego śpieszymy z odpowiedzią! Nabiał jest niezbędny w dobrze zrównoważonej diecie każdego człowieka. Produkty nabiałowe dostarczają organizmowi potrzebne białko, wapń oraz witaminę D. Brak tych pierwiastków i witamin może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krwionośnego, mięśniowego i kostnego. Bez wątpienia brak nabiału w diecie może nam zaszkodzić, jeśli nie zastąpimy inaczej właściwości nabiału.
Czy nabiał jest zdrowy? To dobre źródło wapnia
Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, ser i twaróg, są dobrym źródłem wapnia, który pomaga utrzymać gęstość kości. Przykładowo dorośli w wieku do 50 lat potrzebują 1000 miligramów (mg) wapnia dziennie. Mała ilość wapnia może skutkować pogorszeniem zdrowia, w tym powodować złamania kości.
Nabiał a zdrowie – regularne spożywanie
Ważną kwestią przy rozważaniu zdrowotnego wpływu na zdrowie jest zawartość tłuszczu. Według przedstawionych wyników badań w artykule Harvard Health Blog nabiał z normalną zawartością tłuszczu nie powoduje zwiększonego ryzyka chorób układu krwionośnego.
Z jednym wyjątkiem, bo zwiększone spożycie mleka może powodować zaburzenia zdrowego układu sercowego. Jeśli jednak posiadasz podwyższony lipidogram, warto sięgnąć po nabiał z obniżoną zwartością tłuszczu. W ten sposób możesz bez obawy sięgać po nabiał regularnie.
Nabiał a zdrowie – znajdź balans
W spożywaniu nabiału należy znaleźć złoty środek. Nadmierne używanie nabiału w diecie może powodować niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego należy odpowiednio kształtować swój jadłospis, aby nabiał stanowił:
· źródło białka,
· wapnia,
· witaminy D,
Ważne jest również to, aby jednocześnie nie wpływał negatywnie na zbyt duże obciążenie tłuszczem. [1]
Ekologiczny nabiał – czy jest zdrowy?
Ekologiczny nabiał o wysokiej jakości jest dla nas coraz istotniejszy. To jednak nie wszystko – coraz więcej osób zwraca także uwagę na:
· walory odżywcze,
· brak użycia przy produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej.
Porównując skład mleka ekologicznego ze składem mleka zwykłego, w mleku ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, natomiast wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E.
Nabiał od sprawdzonego dostawcy
Temar to znana hurtownia nabiału, w ofercie której znajdziesz wiele serów, jogurtów oraz kozie i owcze mleko.
Przykładowo jogurt typu greckiego Greek Style zawiera dużą ilość białka w porównaniu do klasycznego jogurtu naturalnego. Również w ofercie Temar znajdziesz produkty nabiał BIO, które w swoich składach nie posiadają żadnych konserwantów oraz produkowane są zgodnie z najwyższymi normami ekologii.
Mleko owcze i kozie są świetną alternatywą mleka krowiego, ponieważ są łatwiejsze do strawienia oraz zawierają więcej białka. Mleko kozie polecane jest alergikom oraz osobom z problemami krążeniowymi.
Serdecznie zachęcamy do wypróbowania produktów z naszej oferty!
Źródła:
[1] https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849
Może zainteresują Cię inne nasze wpisy:
Mleko pasteryzowane czy UHT?
Czym różni się jogurt grecki od naturalnego?
Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?