Czy nabiał jest zdrowy? Właściwości nabiału

Wielu z Was zadaje pytanie: “Czy nabiał jest zdrowy?”, dlatego śpieszymy z odpowiedzią! Nabiał jest niezbędny w dobrze zrównoważonej diecie każdego człowieka. Produkty nabiałowe dostarczają organizmowi potrzebne białko, wapń oraz witaminę D. Brak tych pierwiastków i witamin może skutkować zaburzeniami w funkcjonowaniu układu krwionośnego, mięśniowego i kostnego. Bez wątpienia brak nabiału w diecie może nam zaszkodzić, jeśli nie zastąpimy inaczej właściwości nabiału.

różne rodzaje nabiału

Czy nabiał jest zdrowy? To dobre źródło wapnia

Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt, ser i twaróg, są dobrym źródłem wapnia, który pomaga utrzymać gęstość kości. Przykładowo dorośli w wieku do 50 lat potrzebują 1000 miligramów (mg) wapnia dziennie.  Mała ilość wapnia może skutkować pogorszeniem zdrowia, w tym powodować  złamania kości.

Nabiał a zdrowie – regularne spożywanie

Ważną kwestią przy rozważaniu zdrowotnego wpływu na zdrowie jest zawartość tłuszczu. Według przedstawionych wyników badań w artykule Harvard Health Blog nabiał z normalną zawartością tłuszczu nie powoduje zwiększonego ryzyka chorób układu krwionośnego.

Z jednym wyjątkiem, bo zwiększone spożycie mleka może powodować zaburzenia zdrowego układu sercowego. Jeśli jednak posiadasz podwyższony lipidogram, warto sięgnąć po nabiał z obniżoną zwartością tłuszczu. W ten sposób możesz bez obawy sięgać po nabiał regularnie.

Nabiał a zdrowie – znajdź balans

W spożywaniu nabiału należy znaleźć złoty środek. Nadmierne używanie nabiału w diecie może powodować niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego należy odpowiednio kształtować swój jadłospis, aby nabiał stanowił:

·      źródło białka,

·      wapnia,

·      witaminy D,

Ważne jest również to, aby jednocześnie nie wpływał negatywnie na zbyt duże obciążenie tłuszczem. [1]

Ekologiczny nabiał – czy jest zdrowy?

Ekologiczny nabiał o wysokiej jakości jest dla nas coraz istotniejszy. To jednak nie wszystko – coraz więcej osób zwraca także uwagę na:

·      walory odżywcze,

·      brak użycia przy produkcji środków chemii rolnej, weterynaryjnej i spożywczej.

Porównując skład mleka ekologicznego ze składem mleka zwykłego, w mleku ekologicznym znajdziemy o wiele mniej kwasów tłuszczowych nasyconych, natomiast wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 oraz witamin A, D i E

Nabiał od sprawdzonego dostawcy

Temar to znana hurtownia nabiału, w ofercie której znajdziesz wiele serów, jogurtów oraz kozie i owcze mleko.

Przykładowo jogurt typu greckiego Greek Style zawiera dużą ilość białka w porównaniu do klasycznego jogurtu naturalnego. Również w ofercie Temar znajdziesz produkty nabiał BIO, które w swoich składach nie posiadają żadnych konserwantów oraz produkowane są zgodnie z najwyższymi normami ekologii.

Mleko owcze i kozie są świetną alternatywą mleka krowiego, ponieważ są łatwiejsze do strawienia oraz zawierają więcej białka. Mleko kozie polecane jest alergikom oraz osobom z problemami krążeniowymi.

 

Serdecznie zachęcamy do wypróbowania produktów z naszej oferty!

Źródła:

[1] https://www.health.harvard.edu/blog/dairy-health-food-or-health-risk-2019012515849


Może zainteresują Cię inne nasze wpisy:

Mleko pasteryzowane czy UHT?

Czym różni się jogurt grecki od naturalnego?

Czy warto kupować bio jogurty? Czy produkty bio są zdrowe?