SER GOUDA

Kraj pochodzenia: Niderlandy
Rodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 180
Ilość w opakowaniu: 12

Ser gouda to jeden z najsłynniejszych serów, uwielbianych przez smakoszy z całego świata. Jego nazwa pochodzi od holenderskiej miejscowości. Produkcja tego rodzaju sera ma swoje początki jeszcze w XII wieku. Lokalni rolnicy wyrabiali wówczas sery tradycyjną metodą – odlewali serwatkę z fermentującego mleka i zastępowali ją wodą. Ser Gouda to oryginalny ser półtwardy z krowiego mleka pasteryzowanego. Żeby wyprodukować jeden kilogram goudy, potrzeba 10 litrów mleka. Do niego dodaje się podpuszczkę, a później rozrabia w mieszadłach aż do zagęszczenia. Masę twarogową następnie przekłada się do form i prasuje. Po kilku godzinach ser przenoszony jest do dojrzewalni, gdzie leżakuje co najmniej 6 tygodni. Orzechowy aromat i łagodny, lekko słony smak gwarantują, że ser gouda zasmakuje każdemu. Doskonały składnik sałatek, kanapek, past serowych. Polecany również do gorących dań smażonych i zapiekanych oraz na deskę serów.



Pobierz kartę produktu
SER GOUDA

Zobacz także