Wiosenna sałatka z serem mozzarella: przepis
Sałatki królują w czasie wiosny i lata. W tym czasie zdecydowana większość z nas lubi jeść mniej kaloryczne produkty i wybiera zdrowsze produkty niż w czasie zimy. Dostępność świeżych warzyw i owoców ułatwia to zadanie. Bogactwo smaków i kolorów na talerzu przekonuje nas do zdrowszych wyborów. Świetnym pomysłem na klasycznie wiosenne danie jest szybka sałatka z mozzarellą!
Mozzarella – królowa lekkich i szybkich sałatek
Mozzarella to świeży ser, produkowany z mleka krowiego. Ma śnieżnobiały kolor i bardzo delikatny smak. Mozzarellę z reguły znajdziesz w opakowaniu wypełnionym solanką, ze względu na zachowanie świeżości i jędrności sera. Najczęściej występuje w formie kulki o wadze około 125 g lub mini kuleczek.
To bardzo popularny produkt, który perfekcyjnie sprawdza się w wiosennych, lekkich sałatkach. Ma delikatny, kremowy smak i wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami tego typu sałatek. Mozzarella nie ma tendencji do dominowania, ale idealnie uzupełnia całość dania, wprowadzając harmonię i ułatwiając wydobycie wszystkiego, co najlepsze z pozostałych składników.
Pomidory – perfekcyjne dopełnienie wiosennej sałatki
Mozzarella i pomidory są połączeniem, o którym krążą legendy. Pomidory mają orzeźwiający słodko-kwaśny smak, który wspaniale równoważy się za sprawą delikatnej, kremowej mozzarelli. Miękkość i soczystość pomidorów dobrze współgra również z pozostałymi składnikami wiosennych, lekkich sałatek. Jeśli myślisz o pysznej i szybkiej sałatce, której jedzenie będzie czystą przyjemnością – koniecznie weź pod uwagę pomidory oraz mozzarellę.
Lekka sałatka z mozzarellą – przepis
Przepis na wiosenną sałatkę z mozzarellą jest prosty i zajmie Ci tylko kilka chwil. Wystarczy kilka składników i przyrządzisz pyszny, świeży i lekki posiłek.
Składniki:
- 125 g sera mozzarella mini,
- 250 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół,
- 250 g szparagów, oczyszczonych i pokrojonych na kawałki,
- 150 g mieszanki sałat,
- 1/4 szklanki słonecznika lub pestek dyni,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon,
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania sałatki z mozzarellą:
Rozpocznij przygotowanie sałatki z mozzarellą od uprażenia słonecznika, aż się zrumieni. Opcjonalnie możesz wybrać też pestki dyni. Po uprażeniu odłóż na bok do wystygnięcia. W garnku z osoloną wrzącą wodą gotuj szparagi przez około 3-4 minuty, aż staną się jędrne, ale nadal lekko chrupiące. Następnie odcedź je i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj mieszankę sałat, mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz ugotowane szparagi.
Przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, posiekany czosnek, sól i pieprz w małej miseczce. Polej sałatkę z mozzarellą przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Posyp sałatkę z mozzarellą prażonym słonecznikiem tuż przed podaniem, aby dodać jej chrupkości.
Może zainteresują Cię także inne nasze wpisy: