Wyszukaj według kategorii
SERKI OŁOMUNIECKIE
Kraj pochodzenia: Czechy
Rodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 125 g
Przydatność do spożycia: 20
Ilość w opakowaniu: 12
Olomoucké tvarůžky to jedyny oryginalnie czeski ser. Jest on wytwarzany z nietłustego twarogu uzyskiwanego za pomocą kultur mleczarskich w procesie wytrącania z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego. Odznacza się charakterystycznym smakiem i aromatem w zależności od stopnia dojrzałości. Oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się wyjątkowo niską zawartością tłuszczu, tylko 0,4% abs. Wielką zaletą jest również brak jakichkolwiek konserwantów poza zwykłą solą kuchenną.
Ponadto ser ten jest bogatym źródłem białka, a w kategoriach minerałów zdecydowanie warto wspomnieć o wysokiej zawartości wapnia. Do produkcji Serków ołomunieckich nie są wykorzystywane genetycznie zmodyfikowane surowce. Są produkowane bez dodatku podpuszczki, barwników, aromatów i stabilizatorów oraz nie zawierają glutenu.
Kiedyś te sery były produkowane w każdym gospodarstwie regionu Haná, a ich powstanie było prawdopodobnie spowodowane chęcią zachowania nadwyżki mleka z czasu letniego do przetrwania miesięcy zimowych. Ich produkcja w regionie Haná została udokumentowana już na przełomie XV i XVI wieku. Zasłynęły jako „ołomunieckie”, ponieważ sprzedawano je na targowiskach w Ołomuńcu, skąd kontynuowały swą podróż w świat.
SER FONDUE ORIGINAL
SER SIRTAKIS HALLOUMI
SER ROUGETTE NATURALNY DO GRILLOWANIA
SER ROUGETTE ZIOŁOWY DO GRILLOWANIA
SER BAKED MOZZARELLA STICKS DO ZAPIEKANIA
BACK CAMMEMBERT CLASSIC
SER BAKED GOUDA BITES
SER SIRTAKIS Z CHILII NA GRILLA LUB PATELNIĘ
SER SIRTAKIS Z ZIOŁAMI NA GRILLA LUB PATELNIĘ
Dairy Crafters ser na gorąco burger style