SERKI OŁOMUNIECKIE

Kraj pochodzenia: Czechy
Rodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 125 g
Przydatność do spożycia: 15
Ilość w opakowaniu: 12

Olomoucké tvarůžky to jedyny oryginalnie czeski ser. Jest on wytwarzany z nietłustego twarogu uzyskiwanego za pomocą kultur mleczarskich w procesie wytrącania z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego. Odznacza się charakterystycznym smakiem i aromatem w zależności od stopnia dojrzałości. Oprócz wyjątkowego smaku charakteryzuje się wyjątkowo niską zawartością tłuszczu, tylko 0,4% abs. Wielką zaletą jest również brak jakichkolwiek konserwantów poza zwykłą solą kuchenną.

Ponadto ser ten jest bogatym źródłem białka, a w kategoriach minerałów zdecydowanie warto wspomnieć o wysokiej zawartości wapnia. Do produkcji Serków ołomunieckich nie są wykorzystywane genetycznie zmodyfikowane surowce. Są produkowane bez dodatku podpuszczki, barwników, aromatów i stabilizatorów oraz nie zawierają glutenu.

Kiedyś te sery były produkowane w każdym gospodarstwie regionu Haná, a ich powstanie było prawdopodobnie spowodowane chęcią zachowania nadwyżki mleka z czasu letniego do przetrwania miesięcy zimowych. Ich produkcja w regionie Haná została udokumentowana już na przełomie XV i XVI wieku. Zasłynęły jako „ołomunieckie”, ponieważ sprzedawano je na targowiskach w Ołomuńcu, skąd kontynuowały swą podróż w świat.



Pobierz kartę produktu
SERKI OŁOMUNIECKIE

Zobacz także

Zostań naszym partnerem







    WiadomośćProśba o kontakt
    Zgoda na <a href='//klarma.pl/zgoda-na-przetwarzanie-danych/' target='_blank'>przetwarzanie danych</a>
    DYSTRYBUTOR SERÓW EUROPEJSKICH / DYSTRYBUTOR NABIAŁU / DYSTRYBUTOR SERÓW / PRODUKTY EUROPEJSKIE / NABIAŁ EUROPEJSKI / EKSPORT NABIAŁU / SERY WŁOSKIE
    SERY FRANCUSKIE / SERY HISZPAŃSKIE / SERY DO GASTRONOMII / Hurtownia Sera