Wyszukaj według kategorii

Filtruj

SER CHEDDAR WHITE

Kraj pochodzenia: Irlandia
Rodzaj mleka: krowie pasteryzowane
Masa: 180
Ilość w opakowaniu: 12

Słynny angielski ser półtwardy produkowany z mleka krowiego pasteryzowanego o zawartości min. 48% tłuszczu w suchej masie. Dzięki trzymiesięcznemu okresowi dojrzewania cechuje się wyrazistym aromatem. Mimo kruchej konsystencji łatwo rozpływa się w ustach i świetnie topi pod wpływem temperatury. Wspaniały składnik kanapek, który równie dobrze sprawdzi się na desce serów. Wiele osób nie może wyobrazić sobie bez niego sosu serowego. Pasuje do win Bourgogne i Bordeaux.

Jaka jest historia tego rodzaju sera? Ser cheddar został stworzony w hrabstwie Somerset we wczesnych latach XIX wieku. Nazwa tego produktu pochodzi od nazwy angielskiej wsi, skąd pochodzi jego receptura. Ser ten był przysmakiem na królewskim stole. Za panowania króla Karola I, spożycie cheddara na królewskim dworze było tak duże, że przerastało podaż. 

Czym różni się ser cheddar od cheddara white? Oba te rodzaje mają wiele wspólnych cech, ale różnią się od siebie chociażby twardością. Klasyczny cheddar to ser typu hard, czyli bardzo twardy. Natomiast cheddar white to ser typu semi-soft – półmiękki. Odmiana white jest jaśniejsza i delikatniejsza w smaku niż standardowy ser cheddar.



Pobierz kartę produktu
SER CHEDDAR WHITE

Zobacz także